Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Bestuur werkt mee aan vrijstellingsprocedure multifunctionele accommodatie Hoflaan

Een wereldschool voor de toekomst van vele kinderen. Met dit doel voor ogen willen de Nieuwe Park Rozenburgschool en Knooppunt Kralingen een multifunctionele accommodatie aan de Hoflaan in Kralingen-Oost realiseren. Na het doorlopen van een participatietraject met bewoners en raadpleging van de raadscommissie heeft de deelgemeente besloten mee te werken aan een vrijstellingsprocedure van het bestemmingsplan. Daarbij is als voorwaarde gesteld dat er maximaal wordt ingezet op het oplossen van door bewoners genoemde knelpunten.

Bij de afweging om mee te werken aan de vrijstellingsprocedure speelden veel sociaal maatschappelijke belangen een rol. Dat kinderen in hun eigen buurt naar school kunnen en dat er buitenschoolse activiteiten worden georganiseerd, zijn daar twee voorbeelden van. Een ander voorbeeld is de integratieaanpak om de samenstelling van de school een afspiegeling te laten zijn van de wijk. Deze aanpak wordt breed gedragen binnen de deelgemeente en past ook binnen de doelstellingen van de gemeente Rotterdam voor het vormgeven van een multiculturele samenleving.

Bewonersparticipatie

Naast de sociaal maatschappelijke belangen heeft de deelgemeente ook gekeken naar de ruimtelijke inpassing van het plan. De nieuw te bouwen accommodatie zal groter worden dan de huidige huisvestingen van de school en het Knooppunt in de omgeving Hoflaan. Ook het aantal leerlingen zal flink groeien. Hierdoor ontstonden zorgen over parkeerruimte en de drukte die het brengen en ophalen van kinderen zal veroorzaken. De deelgemeente is hierover een participatietraject met omwonenden gestart. Tijdens een bewonersavond en via een enquête hebben omwonenden aangegeven hoe zij tegen het plan van een multifunctionele accommodatie en de knelpunten aankijken. Daaruit bleek dat de meerderheid van de omwonenden positief is over het plan. Deze uitkomst heeft een belangrijke rol gespeeld in het besluit van het dagelijks bestuur om mee te werken aan de vrijstellingsprocedure.

Beheercommissie

Ondanks de positieve houding tegenover de multifunctionele accommodatie wil het dagelijks bestuur dat er oplossingen komen voor de knelpunten die omwonenden met name op het gebied van parkeren en verkeersstromen zien. De komende weken gaat de deelgemeente in gesprek met betrokkenen om te kijken in welke vorm dit het beste kan. Er wordt gedacht aan het oprichten van een beheercommissie waarin naast bewoners en de deelgemeente ook de school, het knooppunt, ouders en de stedelijke dienst Jeugd Onderwijs Samenleving (JOS) zitting hebben.

De huidige huisvesting van de Nieuwe Park Rozenburgschool aan de Hoflaan.