AutoRai

Ford Kuga beste EuroNCAP resultaten in zijn klasse

(5/28/2008)
De Kuga, de nieuwe AWD crossover van Ford, heeft de beste Euro NCAP resultaten in zijn klasse behaald. Daarmee is de auto lijstaanvoerder in de categorie Small Off-Road 4x4 van Euro NCAP. Naast het maximum van vijf sterren voor bescherming van volwassen inzittenden kreeg de Kuga vier sterren voor kindveiligheid en drie sterren voor voetgangerveiligheid.

"De Ford Kuga treedt hiermee toe tot het selecte groepje auto's dat wordt erkend vanwege zijn hoge veiligheidsniveau en prestaties," aldus Joe Bakaj, Vice President Global Product Programs bij Ford Motor Company en Vice President Product Development bij Ford Europa. "De door Euro NCAP uitgevoerde tests bevestigen eens te meer de grondigheid van onze interne testprocedures. Een zeer gerespecteerde en onpartijdige instantie geeft hiermee een overtuigende boodschap af aan de toekomstige Kuga-klanten."

Veiligheid als norm
Bij het ontwikkelen en ontwerpen van de Kuga stond de veiligheid voorop. De basis voor de veiligheidsvoorzieningen van de Kuga wordt gevormd door het IPS (Intelligent Protection System) van Ford. Hierbij wordt een zeer sterke en botsbestendige carrosseriestructuur gecombineerd met ultramoderne, beschermende materialen, voorzieningen die de bestuurder helpen de auto onder controle te houden en technische hulpmiddelen die de kans op letsel bij een botsing verkleinen.

Voor de Kuga wordt op grote schaal gebruikgemaakt van hoogwaardig staal (HSS). Dit resulteert in een stijve en toch lichtgewicht veiligheidskooi, die de inzittenden een goede bescherming biedt bij frontale en zijdelingse botsingen. Om de integriteit van deze veiligheidskooi verder te waarborgen wordt waar nodig tweefasenstaal toegepast. Dankzij zijn lichte gewicht heeft deze staalsoort geen nadelige invloed op de prestaties en het brandstofverbruik.

Het subframe van de vooras is speciaal voor de Kuga ontwikkeld en wordt bij een frontale botsing ontkoppeld van de carrosseriestructuur. Bij de zijdelingse botsproeven van Euro NCAP behaalde de Kuga dan ook een score van honderd procent. Ook de stijve veiligheidskooi van de Kuga kon op waardering van de jury rekenen.

Het Intelligent Protection System dat Ford in de Kuga toepast, bestaat uit zes airbags. De voor- en zij-airbags voor bestuurder en bijrijder en de hoofd- en schouder-curtainairbags voor de eerste en tweede rij stoelen worden aangevuld door een antidoorschuifmechanisme en in de hoogte verstelbare hoofdsteunen voor alle inzittenden. Daarnaast zijn de voorstoelen uitgerust met pyrotechnische gordelspanners en gordelklampen.

De hoge score van drie sterren voor de voetgangerbescherming heeft de Kuga te danken aan een aantal speciale veiligheidsvoorzieningen en
-maatregelen die een integraal deel uitmaken van het ontwerp van de Kuga. Hiertoe behoren het gebruik van zacht bumpermateriaal, een speciale energieabsorberende koppeling tussen de bumper enerzijds en voorpaneel en radiator anderzijds, veiligheidskoplampen, voorspatborden van gerecycled kunststof en een zorgvuldig vormgegeven motorkaprand. Ook aan het ontwerp van de onderdelen binnen de potentiële botsingszone is veel aandacht besteed. Zo zijn de ruitenwissers gemonteerd op afbreekbare bevestigingspunten en is de motorkap bevestigd met vervormbare scharnieren.

"Euro NCAP staat hoog aangeschreven bij klanten en concurrenten. De Ford Kuga scoort consistent in elk van de drie categorieën - Volwassenen, Kinderen en Voetgangers - die tijdens de Euro NCAP-tests worden beproefd," aldus Gisbert Gaeb, Manager of Analytical Attributes bij Ford Europa. "Onze teams hebben bij het ontwerpen van de constructie veel aandacht besteed aan elke categorie. Dat zie je terug in de resultaten die de Kuga heeft behaald."

Alle Kuga-modellen zijn standaard voorzien van indrukwekkende passieve veiligheidskenmerken. Daarnaast zijn alle modellen uitgerust met een geavanceerd en uitgebreid pakket actieve veiligheidsvoorzieningen. Deze helpen de bestuurder de controle over de auto te behouden en mogelijke botsingen te voorkomen. De volgende actieve veiligheidsvoorzieningen zijn standaard:

* ABS (Anti-Lock Braking System)

* ESP (Elektronisch stabiliteitsprogramma) met ARM (Anti Rollover Mitigation)

* TCS (Traction Control System)

* EBD (Electronic Brake-Force Distribution)
* EBA (Emergency Brake Assist)

Niet alleen het hoge veiligheidsniveau van de nieuwe Ford Kuga maakt indruk. Ook met zijn kinetic Design en indrukwekkende rijeigenschappen overtuigt de Kuga â twee punten waarin Ford traditioneel uitblinkt.

Hoewel de Kuga er van buiten compact uitziet, is het interieur ruim genoeg om comfortabel plaats te bieden aan maar liefst vijf volwassenen. Ook het interieur is beoordeeld door een onafhankelijke instantie. Het Duitse testinstituut TÃV Rheinland Group heeft hieraan het keurmerk 'Allergy Tested Interior' toegekend. De Kuga is hiermee het zevende model van Ford waaraan dit keurmerk is verleend. Ford is de eerste autofabrikant ter wereld die aan deze strenge TÃV-normen voldoet.