Gemeente Coevorden

College overhandigt jaarverslag 2007 aan raad

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden heeft het jaarverslag 2007 aan de gemeenteraad aangeboden. Het jaar 2007 was het eerste volledige jaar van het bestuursprogramma `Coevorden werkt'. Het college is voortvarend aan het werk gegaan en is tevreden over de bereikte resultaten. De jaarrekening 2007 sloot met een positief resultaat van IE550.000,-.

`Coevorden werkt' is de naam van het bestuursprogramma 2006-2010. Het is een bestuursprogramma met een hoog ambitieniveau waarvan een aantal zaken in 2007 al is gerealiseerd. Zo zijn de contouren van het nieuwe centrum in Coevorden inmiddels zichtbaar. In 2007 werden onder meer panden op het Bogas-terrein gesloopt om ruimte te maken voor woningen en water, werd gestart met de aanleg van een brug over de haven en met de herinrichting van de Weeshuisweide en de Aleida Kramersingel. In mei hield de gemeente voor het eerst een publieksenquête. Inwoners van achttien jaar en ouder konden kiezen uit drie ontwerpen voor het nieuwe gemeentehuis. In totaal brachten 5317 mensen hun stem uit. De keuze viel op het `Hof van Coevorden'. In september werden de contracten voor het nieuwe multifunctionele gemeentehuis ondertekend. Eind 2009 wordt het gebouw opgeleverd.

Wet maatschappelijk ondersteuning

Op 1 januari 2007 trad de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) in werking. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van huishoudelijke hulp en moeten zorgen voor informatie, advies en toegang tot Wmo- en AWBZ-voorzieningen. Om iedereen zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, is op 2 januari 2007 het Wmo-loket in het gemeentehuis geopend. Ook opende de gemeente Coevorden als eerste Drentse gemeente het digitale Wmo-loket, werd de Wmo-krant huis-aan-huis verspreid en is gestart met het organiseren van negen informatiemarkten. Uit een landelijk Wmo-onderzoek uit april 2008 blijkt dat cliënten van de gemeente Coevorden erg tevreden zijn over de geboden ondersteuning.

Economie

Ook op economisch gebied was 2007 een goed jaar. De komst van Plopsa Indoor Coevorden werd beklonken. De gemeente Coevorden was in 2007 dé banenmotor van Drenthe. Coevorden maakte van alle Drentse gemeenten de grootste groei door in werkgelegenheid: 6,6 procent (681 banen). Het aantal uitkeringsgerechtigden daalde van 617 naar 595. Ook worden er jaarlijks tweehonderd leerwerktrajecten gerealiseerd met als doel (langdurig) werklozen werkervaring te laten opdoen zodat de kans dat ze naar een reguliere baan uitstromen, wordt vergroot.

Bestemmingsplan ROC

In de jaarrekening 2007 wordt het bestemmingsplan Regionaal Overslag Centrum afgesloten. Dit bestemmingsplan laat uiteindelijk een tekort zien van EUR 855.000,-. Het college stelt de raad voor om het verlies ten laste te brengen van de reserve bestemmingsplannen. Het tekort is ontstaat door vier oorzaken. Een grondruil met het bedrijf Materiaal Service Coevorden tussen de Holwert-Noord en het bestemmingsplan ROC is een negatief saldo ontstaan van EUR 266.100,-. De grondruil heeft 8.900 vierkante meter verkoopbare grond op de Holwert opgeleverd. Daarnaast is er een verlies ontstaan door een foutieve uitzetting van het terrein van MSC van EUR 81.900,-. De derde oorzaak van het tekort op het bestemmingsplan ROC is veroorzaak door een bijstelling van de grondprijs voor een verkoop aan de Bentheimer Eisenbahn, dit heeft EUR 320.000,- extra gekost. Tenslotte heeft een langere doorlooptijd van het bestemmingsplan tot extra rentekosten geleid van EUR 187.000,-.

Samenwerkingsovereenkomst ROC

Hoewel het bestemmingsplan is afgesloten, loopt de samenwerkingsovereenkomst voor de exploitatie van het Regionaal Overslag Centrum Coevorden nog door tot 2012. De exploitatie is een Publiek Private Samenwerking (PPS) tussen de gemeente en de Combinatie Regionaal Overslag Centrum Coevorden (CROCC). De financiële situatie van de exploitatie van de ROC is momenteel als volgt: tegenover de waarde van EUR 7.900.000,- (uitgeefbare vierkante meters grond x verkoopprijs EUR 63,36 per m2) staat een lening van EUR 4.696.935,-. De gemeente staat nu nog voor de opgave de resterende 58 procent van de gronden rond de haven te verkopen voor 2012. Het college houdt de raad jaarlijks op de hoogte van de stand van zaken rond het havenbedrijf.

Jaarverslag en jaarrekening

In het jaarverslag en de jaarrekening legt de gemeente verantwoording af over de prestaties en uitgaven in relatie tot de beleidsvoornemens. In het jaarverslag is ook de jaarrekening opgenomen waarin het college verantwoording aflegt over de inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar. Het jaarverslag en de jaarrekening worden behandeld in de raadsvergadering van dinsdag 10 juni aanstaande.