Gemeente Coevorden

Gemeente wil alternatieve woonvorm realiseren aan Suzanne Groeneweglaan Coevorden

De gemeente Coevorden wil aan de Suzanne Groeneweglaan in Coevorden een alternatieve woonvorm voor woonwagenbewoners realiseren. Om dit mogelijk te maken ligt nu het bestemmingsplan `Alternatieve woonvorm Suzanne Groeneweglaan' als voorontwerp ter inzage. Het is de eerste locatie in Coevorden waar de gemeente de alternatieve woonvorm wil realiseren. Er zal op de locatie aan de Suzanne Groenweglaan geen sprake meer zijn van reguliere woonwagens, maar van gebouwde woningen. Deze woningen zijn toegesneden op de wensen van woonwagenbewoners. In het nieuwe bestemmingsplan is ruimte voor zes van deze woningen met bijzondere bouwvoorschriften.

De gemeente Coevorden was in 1996 voornemens een nieuwe woonwagenlocatie in de kern Coevorden te ontwikkelen. Hierbij had de gemeente deze locatie aan de Suzanne Groeneweglaan op het oog. De locatie is destijds tevens bestemd als woonwagenlocatie in het toenmalige bestemmingsplan. Deze woonwagenlocatie is echter nooit gerealiseerd omdat de kosten te hoog zouden uitvallen. Nu heeft de gemeente de samenwerking gezocht met woningcorporatie Domesta. De gemeente, Domesta en de woonwagenbewoners zijn nu bezig een alternatieve woonvorm te ontwikkelen voor de locatie. Domesta zal eigenaar/ verhuurder van de nieuwe alternatieve woonvorm worden.

Bestemmingsplan

In 2006 heeft de raad de geldende bestemmingsplannen voor de woongebieden in de plaats Coevorden vervangen door het nieuwe bestemmingsplan `Coevorden Woongebieden'. In dit bestemmingsplan is aan de Suzanne Groeneweglaan ruimte voor vier woonwagenstandplaatsen en deels de bestemming `Groenvoorzieningen'. De nieuwe locatie past niet binnen het bestemmingsplan en daarom wordt het bestemmingsplan herzien. Het nieuwe bestemmingsplan voorziet in een bestemming `Woongebied'. De gemeente heeft voor deze regeling gekozen omdat de geldende aanduiding `woonwagenstandplaats' niet van toepassing is op invulling van het gebied als alternatieve woonvorm voor woonwagenbewoners. De alternatieve woonvorm wordt aangegeven als een gewoon woongebied. Wel zijn in dit woongebied bijzondere bouwvoorschriften nodig, omdat de woningen van de alternatieve woonvorm kleiner zijn dan de andere woningen in het plangebied van het bestemmingsplan `Coevorden Woongebieden'. Ín het nieuwe bestemmingsplan wordt een welstandsparagraaf opgenomen omdat hier sprake is van een kleine afwijking van de Welstandsnota.