Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden sluit zich aan bij project voor jonge moeders

De gemeente Coevorden is de eerste gemeente in Noord-Nederland die zich aansluit bij het project VoorZorg van Icare Jeugdgezondheidszorg. VoorZorg biedt zowel tijdens de zwangerschap als 2,5 jaar daarna persoonlijke steun aan vrouwen die tijdens de zwangerschap jonger dan 25 jaar zijn. Doel van het project is: gezonde moeders en kinderen tijdens de zwangerschap, de geboorte en de eerste jaren daarna.

Een zwangerschap levert bij jonge vrouwen naar verhouding meer vragen en zorgen op dan bij aanstaande moeders die wat ouder zijn. In verwachting zijn heeft invloed op de hele leefsituatie en sommige jonge moeders kunnen daarbij een extra steuntje in de rug gebruiken. Het project VoorZorg biedt die steun. Tijdens de zwangerschap krijgen de vrouwen regelmatig bezoek van de VoorZorg-verpleegkundige, waarbij de aanstaande moeder bepaalt waarover wordt gepraat. Doordat de begeleiding al tijdens de zwangerschap begint, is er voldoende tijd om een vertrouwensband op te bouwen en kan de gezondheid van moeder en kind positief worden beïnvloed.

Langdurige begeleiding

Ook 2,5 jaar na de bevalling blijft de VoorZorg-verpleegkundige de moeder begeleiden. De begeleiding richt zich op de gezondheid en persoonlijke ontwikkeling van de moeder en de gezondheid, ontwikkeling, veiligheid en opvoeding van het kind. De verpleegkundige zal ook de aanstaande vader en eventuele ander familieleden bij het programma betrekken. VoorZorg is een aanvulling op de zorg die de verloskundige, de kraamzorg of het consultatiebureau biedt.

Meedoen

Aanstaande moeders die mee willen doen aan het project VoorZorg of meer informatie willen, kunnen bellen naar Icare: tel. 0900-8833, of mailen naar: Voorzorg@icare.nl.