Gemeente Hengelo

Actueel

Hengelo koploper met overkapping 50 meter wedstrijdbad

Hengelo, 27 mei 2008

Hengelo koploper met overkapping 50 meter wedstrijdbad

Het 50 meter wedstrijdbad van het TwenteBad krijgt een seizoensoverkapping. Hierdoor kan het buitenbad ieder jaar gedurende een langere periode gebruikt worden. De meeste ruimte die hierdoor ontstaat, is bestemd voor zwem- en poloclub HZC Weusthag/SG Twente en voor de Hengelose basisscholen.

Buitenbaden kunnen acht tot negen maanden per jaar niet worden benut. In deze periode is de vraag naar binnenwater al jaren groter dan de ruimte die de gemeente Hengelo kan bieden. De seizoensoverkapping van het 50 meter wedstrijdbad biedt nu de mogelijkheid om aan de wensen van verschillende gebruikers tegemoet te komen. Door het 50 meter wedstrijdbad te overkappen, ontstaat in de avonduren ruimte voor de sportverenigingen. Deze ruimte is dringend nodig. Zowel voor de breedtesport als voor de (weg naar) de topsport. Zo is uitbreiding van het aantal trainingsuren broodnodig voor zwem- en poloclub HZC Weusthag. De ruimte die binnen ontstaat doordat de zwemvereniging meer uren naar buiten zal gaan, komt ten goede aan de individuele zwemsporter die nu 's avonds vaak in de verdrukking zit.

Natte gymzaal

De overkapping geeft ook de mogelijkheid om kinderen meer bewegingsonderwijs te bieden. De schoolbesturen zijn positief over deze mogelijkheid en willen graag van het aanbod gebruikmaken.

Minder warmteverlies, meer comfort

Een onderdeel van het plan is een lamellen badafdekking. Deze zorgt er het hele jaar voor dat er minder warmteverlies optreedt op momenten dat het bad niet wordt gebruikt. Hierdoor zal de watertemperatuur tijdens het buitenseizoen in het bad hoger liggen dan nu het geval is. Het bijverwarmen van het buitenbad als het te koud wordt om in te zwemmen, zal dan ook minder nodig zijn.

Hengelo als koploper

De overkapping van het wedstrijdbad is een zeer bijzonder project. Het TwenteBad zou het eerste bad in Nederland zijn met een overkapping van deze schaalgrootte en dit type luchthal. Hengelo krijgt hiermee naast het FBK-stadion een tweede accommodatie waarmee het zich nationaal onderscheidt en zich wederom positioneert als echte sportstad. De plannen in Hengelo passen ook goed bij de doelen van de KNZB. Directeur Jan Kossen, noemde de overkappingen van het 50 meter buitenbad in Hengelo een creatieve oplossing.

Financiering

De gemeenteraad heeft vorig jaar ingestemd met het beschikbaar stellen van een krediet van 526.000 voor de overkapping. De dekking van deze kosten wordt grotendeels gevonden in de inkomsten uit verhuur van het bad aan sportverenigingen en organisaties. Ook verdienen de kosten zich deels terug door een kostenbesparing van het vullen en laten leeglopen van het buitenbad en lagere verwarmingskosten.