Groen!

Brussel, 27 mei 2008

Nood aan wettelijke regeling rond superwinsten Electrabel in plaats van achterkamertjesdeal

Groen! stelt voor dat Magnette het afromen van de economisch onterechte winsten verankert in een Electrabelwet zodat de regeling eindelijk transparant en duidelijk is. Tegelijkertijd kan de regering zo verhinderen dat de taks wordt doorgerekend aan de consument. Tinne Van der Straeten, Groen! parlementslid, verklaart: "Groen! vraagt zich af wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor het energiebeleid in ons land? Paul Magnette, de klimaatminister, of Jean-Pierre Hansen van Electrabel? Welke belangen dient de regering Leterme I hier: die van de consumenten of die van de energiereus? Wie wordt er hier beter van: de consumenten of de aandeelhouders van Electrabel/Suez?"

Maandag verklaarde PS-energieminister Paul Magnette een akkoord op zak te hebben over een vrijwillige bedrage van 250 miljoen voor de federale begroting zonder tegenprestatie. Dinsdag zei Magnette dat het over mondelinge afspraken ging. Vandaag verklaart Electrabel dat dit zelfs niet het geval is. Electrabel voegt er bovendien heel duidelijk aan toe: "Een akkoord moet kaderen binnen een globaal kader, rekening houden met de fusie Suez/Gaz de France en de doelstellingen voor energie in de regeringsverklaring." Met andere woorden: Electrabel/Suez wil dat de regering de wet aanpast zodat de contracten van Distrigas & Co opeens 500 à 900 miljoen euro waard zijn in plaats van 130 miljoen euro volgens de CREG, de federale energieregulator. Bovendien wil Electrabel/Suez dat de regering de kerncentrales openhoudt.

"Dit dossier lijkt verdacht veel op de saga rond de petroleumfactuur. De minister kondigt eerst fier een cadeau aan, maar korte tijd later blijkt dat het om een foute deal gaat waarbij het steeds opnieuw de consument is die de prijs betaalt," stelt Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid voor Groen!

In afwachting van een Electrabelwet zullen de groenen vragen aan de Energieminister om alle betrokken documenten aan het Parlement over te maken. Dit dossier heeft immers een belangrijke impact op de net gestemde begroting en de energiefacturen van de mensen. De 250 miljoen waren immers reeds ingeschreven in de Begroting die alle partijen van de meerderheid vorige donderdag hebben goedgekeurd. Als minister Magnette de 250 miljoen euro misloopt, wordt het tekort nog groter.

Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid