Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer bouwt met burgers aan toekomst Randstad

28-05-2008

Méér appartementen en minder huizen met een tuin bouwen in steden, maar ook meer parken en plantsoenen om de Randstad aantrekkelijker te maken. Dat wil een ruime meerderheid van de 12.000 mensen die op verzoek van minister Cramer een on-line vragenlijst over de toekomst van de Randstad in hebben gevuld.

De uitkomsten van de on-line Burgertoets worden vandaag in Rotterdam gepresenteerd op de eerste werkconferentie Randstad 2040. In maart en april hebben 12.062 Nederlanders meegedaan aan de on-line vragenlijst over de toekomst van de Randstad. Op de conferentie wordt vandaag ook de tentoonstelling geopend van de nieuwe ontwerpbeelden die ten behoeve van het debat over de toekomst van de Randstad zijn opgesteld. Daarmee zijn belangrijke bouwstenen gereed voor de langetermijnvisie op de Randstad, die minister Cramer rond de zomer presenteert.

Burgertoets
Uit de Burgertoets blijkt dat mensen het goed vinden dat de overheid extra aandacht besteedt aan de Randstad. Ook vinden respondenten het positief dat burgers mogen meepraten over de toekomst van de Randstad. Ze achten bereikbaarheid, groen en de algehele ruimtelijke kwaliteit van groot belang en zien stedelijke verdichting, meer thuiswerken en gratis openbaar vervoer daarvoor als wenselijke maatregelen. Vier op vijf ondervraagden vindt het bovendien onacceptabel als het Groene Hart en de Kuststrook worden verkleind voor woningbouw en de uitbreiding van bedrijven. Verder zijn de meeste mensen redelijk tevreden over de werkgelegenheid en de groei van de economie, maar zijn ontevreden over de huidige omgangsvormen en de kwaliteit van de leefomgeving

Tentoonstelling van nieuwe ontwerpbeelden
Tijdens de werkconferentie is ook aandacht voor de resultaten van het vierde ontwerpatelier (workshop door kunstenaars) over de Randstad in 2040. Het atelier presenteert drie toekomstmodellen ('wereldstad', 'kuststad', 'buitenstad') die bijdragen aan het debat over te maken keuzen voor de toekomst van de Randstad. De beelden zijn gebaseerd op de uitkomsten van en reacties op drie ontwerpateliers eerder dit jaar. Hierin is vanuit een bepaald perspectief naar de toekomst van de Randstad gekeken. Zo is de groen-blauwe structuur onder de loep genomen, is gefocust op netwerken en is er een toekomstbeeld gemaakt waarin een combinatie van stedelijk en landelijk gebied is uitgewerkt. Het vierde atelier toont de integratie van deze beelden tot drie nieuwe toekomstbeelden. Deze toekomstbeelden worden vanaf vandaag tentoongesteld in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere. Op 28 mei vindt in het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) daarover een vakdebat (Ontwerpen aan de Randstad) plaats.

Werkconferentie
De uitkomsten van de burgertoets, de ontwerpbeelden en adviezen zijn een belangrijke basis en input voor de werkconferentie van vandaag. De conferentie markeert zowel de afronding van de ontwerpateliers als de maatschappelijke dialoog die minister Cramer heeft geïnitieerd als voeding van de visie 'Randstad 2040'. Deze visie wordt rond de zomer gepresenteerd. Het project 'Randstad 2040' is opgenomen in het kabinetsprogramma 'Randstad Urgent'. In dat programma werken gemeenten, provincies en stadsregio's samen met het kabinet aan een sterke Randstad en een sterk Nederland.

Zie ook:

Samenvatting Burgertoets over Randstad 2040.pdf