Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bourgeois bekijkt welzijn van holebi's binnen Vlaamse overheid (28/05/08)

Het rapport Discriminaties van holebis op de werkvloer van prof. John Vincke (Universiteit Gent) is weinig positief over het holebivriendelijk karakter van de federale overheid als werkgever. Zo gaf een derde van de respondenten in een onderzoek aan dat het moeilijk is om als federale ambtenaar over de eigen holebiseksualiteit te spreken. Eveneens een derde van de ondervraagde ambtenaren meende dat het spreken over zijn of haar holebiseksualiteit negatief zou kunnen zijn voor de verdere loopbaan.

Omdat het rapport geen informatie geeft over de situatie bij de Vlaamse overheid, ondervroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn (N-VA) hierover minister Geert Bourgeois, bevoegd voor de Vlaamse ambtenaren.

In zijn antwoord liet de minister weten dat hij momenteel niet over specifieke gegevens beschikt die ingaan op de relatie tussen het welbevinden van de Vlaamse ambtenaar en zijn seksuele geaardheid. Wel kon de minister meedelen dat van de 160 klachten die de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (GDPB) ontving in 2007, er slechts één betrekking had op de seksuele geaardheid van de klager. Maar omdat het niet stelselmatig wordt bevraagd, kunnen we niet uitsluiten dat het probleem toch groter is. De minister gaf daarom de GDPB de opdracht om voortaan specifiek voor elke klacht te vermelden of er een verband is met de eventuele holebiseksualiteit van de betrokkene.

Daarnaast vraagt minister Bourgeois de Emancipatieambtenaar om een advies waarin wordt aangegeven of er binnen de diensten van de Vlaamse overheid problemen bestaan met betrekking tot het thema holebiseksualiteit en zo ja, welk beleid en welke maatregelen gewenst zijn.

Piet De Bruyn: "De minister toont dat het hem menens is om elke vorm van discriminatie op de werkvloer aan te pakken. De Vlaamse overheid heeft als publieke werkgever een voorbeeldfunctie en besteedt dan ook volledig terecht ruim aandacht aan het welbevinden van al haar werknemers. Dat daarbij verder onderzoek naar het welzijn van holebis op de werkvloer wordt gedaan, is een goede zaak. Tot nu wijst alles er op dat er weinig problemen zijn, maar ook in deze zaak is meten weten. Ik ben dan ook tevreden dat de minister mijn vraag naar meer onderzoek positief heeft beantwoord."

Auteur:
Piet De Bruyn
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be