Provincie Utrecht

Provincie zet vaart achter nieuwe verbindingsweg

28-5-2008 -

GS: "Houten nu zo snel mogelijk aansluiten op A12"

Houten moet zo snel mogelijk worden aangesloten op de A12. De provincie Utrecht start daarom als toekomstig beheerder met spoed het uitvoerende werk op voor een nieuwe verbindingsweg. De provinciale keuze is daarbij gevallen op een aansluiting via de Rijsbruggerweg, omdat deze route de beste garantie biedt voor een goede doorstroom van het verkeer van en naar Houten.

Dit besluit hebben GS genomen op verzoek van de Stuurgroep A12 SALTO die als coördinerende instantie aan de provincie heeft gevraagd om een definitief ontwerp te maken voor de nieuwe verbindingsweg over de route Rijsbruggerweg. De provincie Utrecht wil vaart maken met dit project, want alle bouwstenen zijn nu beschikbaar om bestuurlijke besluiten te nemen.

"Tijd om knopen door te hakken"
Gedeputeerde Ekkers, portefeuillehouder mobiliteit: "Het project A12 SALTO is ooit begonnen met een duidelijke doelstelling: zorg ervoor dat de bereikbaarheid van de snel groeiende gemeente Houten wordt verbeterd. Daar wil ik aan vasthouden. Want het zijn niet alleen de inwoners van Houten voor wie we dit doen. Wij zien de realisatie van deze aansluiting nadrukkelijk als een project met een provinciaal belang. Vandaar dat wij nu onze verantwoordelijkheden pakken en ervoor zullen zorgen dat de provinciale verbindingsweg een feit wordt. De klok staat op kwart voor twaalf. Het is de hoogste tijd om knopen door te hakken."

De eerste stap van de provincie Utrecht is het maken van een definitief ontwerp voor de nieuwe weg die tussen de Rondweg Houten en de A12 gaat lopen, ter hoogte van het station Bunnik. Vanuit Houten wordt het zo mogelijk om via de rijksweg A12 richting Utrecht te rijden. Deze route kan rekenen op instemming van de provincie, de gemeente Houten en de stuurgroep A12 SALTO. Onlangs is bovendien de Milieueffectrapportage afgerond, die door zowel Bunnik als Houten is aanvaard. Deze rapportage laat zien dat de route via de Rijsbruggerweg ook uit milieuoverwegingen een volwaardige optie is, aldus GS. Om voor te sorteren op de komst van de provinciale verbindingsweg moet de gemeente Bunnik nog een tracébesluit nemen. Vervolgens zullen de gemeenten een nieuw bestemmingsplan maken. Voor het ontwerp van de verbindingsweg levert de provincie in overleg met alle betrokken partijen een uitvoeringsplan op. Deze is eind 2008 gereed.

Lang gekoesterde wens
Met de nieuwe aansluiting op de A12 gaat een lang gekoesterde wens van Houten in vervulling. Het project is onderdeel van het Bereikbaarheidsoffensief Randstad en loopt sinds 2003. De provincie heeft hiervoor eerder 6,8 miljoen euro gereserveerd. Om in aanmerking te komen voor het geld dat door het rijk op de plank is gelegd, moet het SALTO-project uiterlijk in 2010 zijn aanbesteed. Ook om deze reden staat er volgens de provincie druk op de ketel en is er nu alle reden om de nieuwe weg zo snel mogelijk aan te leggen.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196