Gemeente Coevorden

Brandweer binnen 15 minuten aanwezig bij brand

Wie in de gemeente Coevorden een beroep doet op de brandweer, kan er op rekenen dat de hulpdienst binnen 15 minuten aanwezig is. Of het nu om brand gaat of een verkeersongeval. En 24 uur per dag. De brandweerkorpsen zijn niet langer gebonden aan de gemeente- of provinciegrenzen. Onderling is afgesproken dat de dichtstbijzijnde brandweerpost uitrukt naar een calamiteit. Hierdoor is de snelst mogelijke brandweerhulp gegarandeerd.

De landelijke norm voor de opkomsttijd is acht minuten. Die tijdslimiet is in dunbevolkte regio's niet haalbaar. Om die reden heeft de Regionale Brandweer Drenthe (RBD) voorgesteld om de opkomsttijd te wijzigen naar 15 minuten. Een opkomsttijd die wel haalbaar is. De gemeenteraad van Coevorden heeft, net als in de andere gemeenten in Drenthe, de gewijzigde opkomsttijd vastgesteld.

Voorlichting en preventie

Het brandweerkorps blijft onverminderd investeren in preventie en publieksvoorlichting. Bijvoorbeeld over het installeren van rookmelders. Uit onderzoek blijkt dat in de gemeente Coevorden al in 83% van de woningen één of meerdere rookmelders hangt. De gemeente Coevorden wil dat uiteindelijk alle woningen over een rookmelder beschikken. De brandweer richt zich ook op het voorlichten van eigenaren en beheerders van ziekenhuizen, bejaarden- en verzorgingscentra en andere panden waar mensen wonen die zich niet goed zelfstandig kunnen redden. Eigenaren en beheerders zijn in belangrijke mate zelf verantwoordelijk voor een goed functionerend bedrijfshulpverleningsteam (BHV) en het nemen van verschillende bouwkundige en installatietechnische maatregelen.