Waterschap Aa en Maas wint race naar de toekomst

28/05/2008 11:42

Unie Van Waterschappen

Den Haag 27 mei 2008 - Vandaag is bekend geworden dat de Energiefabriek van het waterschap Aa en Maas winnaar is geworden van een projectenwedstrijd tussen de waterschappen in Nederland. Met de Energiefabriek kunnen rioolwaterzuiveringinstallaties landelijk energie gaan produceren. De afgelopen weken hebben de 26 Nederlandse waterschappen samen 86 projectvoorstellen ontwikkeld die kenmerkend zijn voor hoe het waterschap in de toekomst moet functioneren.

Met hun inzendingen geven de waterschappen invulling aan hun ambitie om door hun bedachte oplossingen in de praktijk te laten slagen en aan maatschappelijk ondernemerschap.

Het afgelopen half jaar hebben de 26 waterschappen en de Unie van waterschappen hard gewerkt om hun toekomstvisie 'Water Wegen' te realiseren. Kernbegrippen zijn: maatschappelijke betrokkenheid; inspirerend; initiërend; coalities met anderen; cradle to cradle (wat betekent dat alle gebuikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden in het andere product); en handen uit de mouwen.

Er zijn vijftig jonge waterschappers aan de slag gegaan om te komen tot het waterschap van de toekomst. 'De Vijftig' hebben zeven thema's voor de toekomst gekozen en daarvoor een projectenwedstrijd uitgeschreven. De waterschappen dienden daarop gezamenlijk 86 projectvoorstellen in.

JURY

Een jury onder voorzitterschap van Kees Vriesman (programmadirecteur voor het programma Stad - Land) heeft zich over de ingediende voorstellen gebogen.

Vandaag is de uitslag bekend geworden.

De jury bestond verder uit Tracy Metz (publiciste NRC), Gerrit Jan van der Pol (algemeen directeur GMB), Jean Luc Beguin (hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat directie Limburg) en Lodewijk van Nieuwenhuijze (landschapsarchitect bij H+N+S).

De jury heeft een selectie uit de projectvoorstellen gemaakt en daarbij gekeken naar welke voorstellen het meest veelbelovend zijn om de waterschappen voorgoed te veranderen.

Hieronder staan per thema de genomineerden voor de hoofdprijs:

Energie-effectiviteit - Energiefabriek van Aa en Maas:

Landelijk worden rioolwaterzuiveringen energieproductenten.

Think global, act local - Gesloten waterkringloop in een kleine woongemeenschap van Brabantse Delta: scheiden en hergebruiken van afvalwater, te exporteren naar de derde wereld.

Corridor aanpak - Flow in het Vechtdal van Velt en Vecht: doorbrekend idee voor omvangrijke gebiedsontwikkeling.

Parels in het Landschap - Oerhollandse Sawa's van Schieland en Krimpenerwaard: een oplossing voor daling van polders en mooie nieuwe natuur.

Restruimtes en niet gebruikte functie in de aanbieding - Groen-Blauwe Oase van Schieland en Krimpenerwaard: Oostplein in Rotterdam wordt mooi en krijgt extra waarde voor de stad.

Maatschappelijke coalities rond sport en gezondheid - Kreek en Beekhotel van Brabantse Delta: bedrijfsruimtes op de mooiste plekjes van Nederland worden herberg en hotel.

Wildcard - Watercombinatiebank van Reest en Wieden: een waterbank die handelt tussen aanbieders en afnemers van water.

Al deze voorstellen gaan het komend half jaar door de waterschappen zelf uitgevoerd worden.

JURYUITSLAG OP INTERNET

De juryuitslag staat op de site www.waterwegen.org.





http://www.waterwegen.org