Gemeente Beek


Inwoner Hellevoetsluis wordt koning in Spaubeek

Beek, 26 mei 2008

het nieuwe trotse koningspaar van de schutterij Op zondag 25 mei vond bij schutterij St. Laurentius te Spaubeek (provincie Limburg) het prestigieuze koningsvogelschieten plaats. Na ruim 160 schoten was het uiteindelijk geweerdrager Bert Riela uit Hellevoetsluis die de vogel naar beneden haalde. Het is voor Bert de 3de keer dat hij koning is. Eerder wist hij dit te bereiken in 1992 en 1996. Samen met zijn vrouw Ien vormt hij het nieuwe trotse koningspaar van de schutterij. Bijzonder is dat Bert voor het koningsvogelschieten vanuit zijn huidige woonplaats ieder jaar terugkeert naar zijn geboortestreek.

Meestal begint het seizoen met het koningsvogelschieten. Hier wordt bepaald wie zich het komende jaar koning van de schutterij mag noemen. Hoe gaat dat? Iedere schutter die koning wil worden schiet om beurten op een houten vogel die ca. 12 meter hoog op een paal staat. Dit gebeurt met de zware buks. Degene die het laatste schot doet en wiens vogel naar beneden valt, is koning.

De koning moet zorgdragen voor het koningszilver evenals voor / alsook een kleed voor zijn koningin. De 'burgers' mogen ook een schot proberen. Dit kan bij het dorpsschieten. Men kan dan op bolletjes en op de vogel schieten. De burgers hebben hierdoor ook een mogelijkheid zich als een schutter te voelen.