Albayrak informeert Tweede Kamer over Chinese asielzoekers

Nieuwsbericht | 28-05-2008

Staatssecretaris Albayrak heeft op 22 april jl. de Tweede Kamer een brief gestuurd over de stand van zaken met betrekking tot de groep Chinese vreemdelingen die zich in de periode tussen 12 maart en 11 april heeft gemeld om een asielaanvraag in te dienen. In die brief beloofde Albaryrak tevens de Kamer na de zomer te informeren over de stand van zaken.

Gezien de ontwikkelingen heeft de staatssecretaris besloten de Kamer nu al een overzicht van de stand van zaken te geven.

Inmiddels zijn vrijwel alle asielaanvragen van degenen die daadwerkelijk een asielaanvraag hebben ingediend door de IND behandeld. Naar verwachting zijn alle nog lopende aanvragen in de loop van de komende week afgehandeld door het Aanmeldcentrum Ter Apel. Er verblijven nog enkele van de Chinese asielzoekers in de Tijdelijke Noodvoorziening (TNV) bij wie, wegens individuele omstandigheden, opname in het AC-proces later plaatsvindt.

Op dit moment zijn ongeveer 240 asielaanvragen afgewezen. Er zijn ongeveer 15 Chinezen doorgestroomd naar de vervolgprocedure asiel terwijl in een tiental zaken een zogeheten B9-procedure loopt, dan wel een B9-vergunning is verleend.

Meer informatie


* Brief aan de Tweede Kamer over Chinese asielzoekers28-05-2008 | pdf-document, 34 KB

Zie het origineel