Gemeente Langedijk


28 mei 2008

Platform Cultuurhistorie en Toerisme brengt initiatieven samen

Het Oosterdelgebied, Recreatiegebied Geestmerambacht, Museum Broeker Veiling, de gedeeltelijk doorvaarbare Achtergracht en andere watergangen in Langedijk. Het zijn slechts enkele voorbeelden uit de rij van bijzondere plekken die de gemeente Langedijk rijk is. Er zijn voor toeristen én inwoners mogelijkheden genoeg voor een dagje uit in onze mooie gemeente. Het onlangs opgerichte Platform Cultuurhistorie en Toerisme wil de initiatieven om Langedijk aantrekkelijker en bekender te maken bundelen en de uitvoering van deze initiatieven bevorderen.

Het platform is een voortzetting van de Regiegroep Cultuurhistorie Oosterdel. Doel van de laatstgenoemde groep was in eerste instantie om de verschillende plannen voor het Oosterdelgebied in kaart te brengen en de uitvoering hiervan op elkaar af te stemmen. Daarna zouden cultuurhistorische projecten voor de gehele gemeente aan de beurt komen. Gaandeweg de werkzaamheden van de Regiegroep werd onderkend dat vanuit een directere relatie met het toerisme de haalbaarheid van te ondernemen initiatieven zou kunnen worden vergroot. Daarnaast werd de behoefte gevoeld de gehele gemeente als werkterrein te zien. Dit heeft ertoe geleid dat in samenwerking met de beoogde deelnemers de gemeente aan de slag is gegaan om een Platform Cultuurhistorie en Toerisme op te richten.

Binnen het Platform Cultuurhistorie en Toerisme zijn dus partijen bijeengebracht die te maken hebben met cultuurhistorie en toerisme. De gemeente, ondernemers, Stichting Langedijk Waterrijk, Stichting Veldzorg, Museum Broeker Veiling en de andere plaatselijke musea en cultuur-historische verenigingen zitten regelmatig met elkaar om tafel. Doel is om de verschillende initiatieven bij elkaar te brengen en ondernemers te stimuleren om met plannen te komen, zoals bijvoorbeeld arrangementen met verschillende activiteiten voor toeristen en eigen inwoners. Aan de andere kant zal het Platform ook wilde ideeën temperen. In de gemeentelijke programmabegroting 2007 is weliswaar gesteld dat de aantrekkingskracht van de gemeente Langedijk voor toeristen moet worden verhoogd. Maar anderzijds bleek tijdens het onlangs gevolgde visie- en missietraject ook dat Langedijk geen tweede Giethoorn wil worden. Dagrecreatie is absoluut een wens, maar niet alles hoeft daaraan ondergeschikt te worden.

Begin dit jaar heeft het Platform een start gemaakt met de uitwerking van een Strategisch Marketingplan voor de versterking van het Cultuurhistorisch Toerisme naar Langedijk. Het is een plan dat uiteindelijk die toerist naar Langedijk moet halen, die belangstelling heeft voor cultuurhistorie en waarbij die toerist voor een langere periode in Langedijk verblijft.

Het Platform kent de navolgende personele samenstelling: dhr. B. Biersteker (Stichting Museum Broekerveiling), dhr. H. Baard (Stichting Veldzorg), dhr. P. de Nijs (Stichting Promotie Langedijk i.o.), dhr. N. Vader (Stichting Langedijk Waterrijk), dhr. J. Keizer (historische verenigingen), dhr. R. van Zuijlen (overige musea). Het voorzitterschap van het Platform wordt tijdelijk ingevuld door dhr. J. van der Veen van de Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland.