Gemeente Ede

nummer 106 / Ede, 27 mei 2008

Veiliger en aantrekkelijker
Uitstallingenbeleid Lunteren-Centrum aangepast

Ondernemers in het voetgangersgebied in de Dorpsstraat Midden in Lunteren-Centrum mogen hun uitstallingen op de basaltkeien plaatsen. In het voetgangersgebied op t Nieuwe Erf mogen deze ter hoogte van de bomenrij worden geplaatst. Bloemisterijen mogen, na voorafgaand overleg met de gemeente, waar mogelijk ook bloemen op een deel van de middenstrook ter hoogte van de bomenrij te plaatsen.

Wie zich aan deze regels houdt, heeft geen vergunning meer nodig.

De nieuwe regels voor uitstallingen zijn tot stand gekomen na uitgebreid overleg met de klankbordgroep Lunteren, de winkeliers, Gehandicaptenraad Ede (GRE)en de gezamenlijke Ouderenbonden (COSBO). Zij hebben daarbij drie proefopstellingen bekeken. Uitgangspunt blijft dat er sprake moet zijn van een veilige openbare ruimte en een levendig, opgeruimd straatbeeld. Gekozen variant met uitstallingen op de basaltkeien. Met deze variant wordt zowel aan de wensen van de winkeliers als die van de GRE en Cosbo tegemoet gekomen. Voorwaarde daarbij is wel dat bezoekers van het centrum hun fiets niet parkeren tegen de gevels van de winkels. Natuurlijk is de gemeente verantwoordelijk voor de controle en de handhaving van dit verbod, maar ook de winkeliers hebben toegezegd bezoekers hierop aan te zullen spreken.
De praktijk zal uitwijzen of dit werkt en de doorgang voor de mindervaliden gegarandeerd blijft. Als er toch mensen hun fiets tegen de gevel blijven zetten, dan kan de gemeente het beleid wijzigen en alsnog kiezen voor de oorspronkelijke invulling van uitstallingen direct tegen de gevel.

Vanaf 4 tot en met 18 juni 2008 ligt de definitieve beleidsregel voor iedereenter inzage bij het Gemeentelijke infocentrum, stadskantoor De Doelen, Raadhuisplein 2, in Ede. Het Infocentrum is dagelijks geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur en op de eerste woensdag van de maand (dus op 4 juni) tot 19.00 uur.

---