Gemeente Capelle a/d IJssel

Ooievaarspaal overgedragen

Wethouder Hans Jacobs droeg de ooievaarspaal over aan Ruud Sterk

Foto; Roel Dijkstra

Op vrijdag 23 mei werd de ooievaarspaal in het Schollebos overgedragen aan Stichting Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omstreken. Dit als dank voor hun inzet. , de voorzitter van de stichting. De ooievaarspaal staat in het Schollebos vlakbij volkstuinencomplex Nut en Genoegen.

De ooievaarspaal was een advies van Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omstreken. De ooievaarspaal is een kant-en-klaar nest voor ooievaars. De paal waarop het nest staat, is ruim vijf meter hoog. Het nest is 1,3 meter rond. Het nest wordt gevuld met een mengsel van stro, hooi en turfstrooisel en lijkt op de natuurlijke situatie. Als ooievaars gaan broeden, vullen ze het nest zelf met takjes aan. Het nest wordt ieder jaar groter, hoger en breder. Na een paar jaar kan het nest wel vijfhonderd tot zeshonderd kilo wegen! Met de paal kunnen er weer ooievaars komen broeden in Capelle. De stichting houdt de ooievaarspaal de komende tijd nauwkeurig in de gaten.

Vroeger broedden ooievaars in Capelle op schoorstenen van boerderijen. Het laatste broedpaar werd langer dan vijftig jaar geleden gezien. Omdat het slecht ging met de ooievaar werden er landelijk al ooievaarspalen geplaatst. Het duurt nog even voordat de ooievaars het nest in de gaten hebben, maar dan horen we het bekende klepperen van de snavels weer in Capelle!