Gemeente Vlaardingen


Start inspraak visie op Broekpolder

28 mei 2008

Het college van B&W heeft de conceptvisie Broekpolder een polder op niveau, opgesteld door de Federatie Broekpolder, vrijgegeven ter inspraak. Deze inspraakronde geeft de Vlaardingse burgers, de voornaamste gebruikers van de Broekpolder, de gelegenheid om de ontwikkeling van het gebied direct te beïnvloeden. Aan het tot stand komen van de conceptvisie zijn een aantal belangrijke stappen vooraf gegaan.

Op 5 oktober 2006 is de Stichting Federatie Broekpolder opgericht door een gezelschap van burgers met een grote betrokkenheid bij de cultuur- en natuurwaarde van de Broekpolder. Het hoofddoel van de federatie is om van de Broekpolder een hoogwaardig natuur- en recreatiegebied met een regionale uitstraling te maken. Zoiets kan niet zonder steun van een democratisch gekozen stadsbestuur én daarmee de Vlaardingse burgers.

De mensen van het eerste uur hebben zich dan ook tot de gemeenteraad gewend en een voorstel ingediend om te komen tot een resultaatsgerichte samenwerking. De gemeenteraad van Vlaardingen heeft vervolgens dit voorstel als 'burgerinitiatief' op de agenda gezet en gehonoreerd. De burgers (de leden van de Federatie), college van B&W en de gemeenteraad werken samen in een driehoeksverhouding, waarin iedere partij eigen rechten, plichten, taken en bevoegdheden heeft. Deze vorm van samenwerken is vastgelegd in een convenant. Het is als zodanig een bestuurlijk experiment (voor overheid en burgers) en daarmee uniek in Nederland.

Het bestuur van de stichting bestaat uit:


· Yvonne Batenburg (voorzitter)


· Joost Beerthuis (penningmeester)


· Jeroen ter Brugge (secretaris)


· Fred Meerhof


· Ad de Rooij


· Henk Roijers


· Sami Hamzhaoui

Nu de conceptvisie door het college is vrijgegeven voor inspraak, doet de Federatie Broekpolder een dringend beroep op de Vlaardingse burgers om zich uit te spreken over de huidige visie, en om eventueel nieuwe ideeën en wensen kenbaar te maken.

Dat kan via de in Groot Vlaardingen van 28 mei opgenomen Groene Pagina. Hierop zet de federatie alles nog eens duidelijk uiteen en staan alle voorrangsprojecten genoemd. Ook op
www.federatiebroekpolder.nl vindt u de visie.