Gemeente Vlaardingen


Succesvolle regeling verborgen kosten chronisch zieken en gehandicapten

28 mei 2008

Het college van B&W heeft besloten om de regeling verborgen kosten chronisch zieken en gehandicapten ook in 2008 voort te zetten. De regeling hoort bij het Vlaardingse minimabeleid.

De gemeente wil mensen met een chronische ziekte of handicap, die door omstandigheden extra kosten hebben, op deze manier financieel ondersteunen. In 2007 is het gebruik van de regeling flink gestegen, namelijk zestig procent meer dan in 2006, mede doordat de doelgroep goed is bereikt en geïnformeerd.

Wie chronisch ziek of gehandicapt is en verborgen kosten heeft, kan ook dit jaar in aanmerking komen voor een gemeentelijke bijdrage van 300 euro per jaar. Voorbeelden van extra kosten, ook wel verborgen kosten genoemd, zijn een hogere telefoonrekening, een hoger energieverbruik, speciale voedingsmiddelen, kledingslijtage en kosten voor klusjes rondom het huis.

In 2007 besloot het college de gemeentelijke bijdrage te verhogen naar 300 euro per jaar; de bijdrage was het jaar daarvoor nog 150 euro. In 2007 hebben 414 mensen gebruik gemaakt van de regeling. Dit was een stijging van zestig procent ten opzichte van 2006.

Aanvraagcriteria
Om in aanmerking te komen, moeten mensen aan diverse voorwaarden voldoen. Iemand moet inwoner van Vlaardingen zijn, zelfstandig wonen en chronisch ziek of gehandicapt zijn. Een aanvrager moet een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben of een WMO- of AWBZ-indicatie voor huishoudelijke hulp, woon- en/of vervoersvoorzieningen of overige AWBZ-voorzieningen of een indicatie voor een
gehandicaptenparkeerkaart. Tot slot zijn er inkomenscriteria: wie in aanmerking wil komen voor de regeling mag niet meer inkomen hebben dan 110 procent van de bijstandsnorm en niet te veel vermogen (voor alleenstaanden maximaal 5.325 euro en voor een alleenstaande ouder of een echtpaar maximaal 10.650 euro).

De gemeente start in de maand juni met het uitvoeren van de regeling voor het jaar 2008. Mensen die vorig jaar een bijdrage ontvingen, krijgen automatisch een brief thuis. In augustus verschijnt voor overige geïnteresseerden een bericht op de gemeentelijke informatiepagina in Groot Vlaardingen met daarin de voorwaarden. Ook kunnen mensen kijken op www.vlaardingen.rechtopbijzonderebijstand.nl

Tot en met 31 december 2008 kunnen mensen een aanvraag indienen.