Gemeente Vlaardingen


Subsidie voor project in Romny

28 mei 2008
De gemeente Vlaardingen krijgt opnieuw subsidie voor de uitvoering van een project in de Oekraïense stad Romny. Het project heeft als doel om een publieksinformatiecentrum te realiseren in de Oekraïense stad die ongeveer 50.000 inwoners telt.

Een publieksinformatiecentrum kan een grote verbetering van de verhouding tussen burgers en lokale overheid betekenen. Vlaardingen voert dit project uit met haar Tsjechische partnerstad Moravská Trebová. In die Tsjechische stad kwam een publieksinformatie-centrum al eerder tot stand, ook met steun uit Vlaardingen en met subsidie.

De subsidieregeling die dit project mogelijk maakt heet Logo East II. Het internationale bedrijf van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG-International) voert deze regeling uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Logo East richt zich vooral op landen als Oekraïne, die grenzen aan de lidstaten die in 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden. Het is niet het eerste project dat Vlaardingen en Moravská Trebová samen realiseren in Romny. Het vorige, gesubsidieerd door Logo East I, leidde tot een besluit van het stadsbestuur van Romny om een publieksinformatiecentrum te realiseren en tot een gemeentegids. Het vervolgproject is er nu op gericht om het centrum daadwerkelijk te realiseren. De subsidie voor dit project bedraagt 70.000 euro.

Oekraïne stond nog maar enkele jaren geleden onder communistisch bestuur. Voor het realiseren van een publieksinformatiecentrum in dit land moeten heel wat problemen worden opgelost. Vanaf september 2008 tot november 2009 zullen enkele ambtenaren van Vlaardingen en Moravská Trebová hun collegas uit Romny daarin bijstaan. De rol van het Tsjechische Moravská Trebová is daarbij opvallend: nog maar enkele jaren geleden hielp Vlaardingen haar Tsjechische partner nog volop bij een vergelijkbaar project, nu vervullen de Tsjechen de rol van expert.