Gemeente Duiven


Verbetering spoorwegovergangen in Duiven

---

In samenwerking met de gemeente Duiven heeft ProRail de afgelopen periode de spoorwegovergangen in de gemeente ingrijpend verbeterd.

In juni 2007 is de overweg Heiliglandsestraat verbeterd en zijn de aansluitende wegdelen verlaagd en op hetzelfde niveau gebracht als de overweg. Het rijcomfort voor de automobilist/fietser is hierdoor enorm vooruit gegaan. Door genoemde maatregelen zullen er ook minder snel nieuwe vervelende niveauverschillen ontstaan.

Verder is in juni 2007 de overweg Vergertlaan geheel vervangen door een Harmelenconstructie. In dezelfde periode is ook de overgang bij het station flink opgeknapt.

Dit jaar is de spoorwegovergang aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat voorzien van een geheel nieuwe Harmelenconstructie. Ook is de veiligheid op de overwegen Vergertlaan en de Van Dorth tot Medlerstraat in april flink verbeterd. Er zijn langere spoorbomen geplaatst op zowel de noord- als de zuidzijde van het spoor zodat fiets- en voetpaden beter zijn afgesloten bij een naderende trein. Ook is er een aangepaste wegmarkering gemaakt.
De kosten voor de verlaging van het wegdek Heiliglandsestraat heeft de gemeente Duiven voor haar rekening genomen. De kosten voor de reconstructie van de overwegen alsmede de verbetering van de spoorbomen zijn betaald door ProRail.

foto Harmelenconstructie Wat is een Harmelen-constructie? De oude overwegbevloering wordt verwijderd en vervangen door nieuwe betonplaten. De ruimte tussen de rails en de wegverharding is kleiner, hierdoor kunnen personen met bijvoorbeeld een rollator het spoor ook gemakkelijker oversteken. De deklaag wordt vervaardigd van materiaal dat de vereiste stroefheid bezit en bestand is tegen de stotende belasting door het wegverkeer op de plaats van de uitsparingen voor de treinwielen. Met deze constructie is de overweg bestand tegen een hogere verkeersbelasting en verbetert deze aanzienlijk voor het verkeer.