Gemeente Hilvarenbeek


Hilvarenbeek kiest geelgors als ambassadeur voor biodiversiteit Geelgors.gif

Eind april ondertekende wethouder Hendrikx namens de gemeente Hilvarenbeek de verklaring Countdown 2010. De gemeente gaf daarmee aan zich te willen inspannen om mee te werken aan terugdringing van de afname van biodiversiteit. In een - nog op te stellen - gemeentelijk actieprogramma wordt geïnventariseerd welke activiteiten en maatregelen kansrijk zijn voor de toekomst. In het actieprogramma komt ook een inventarisatie van activiteiten die op dit moment al worden uitgevoerd en onder de noemer biodiversiteit geplaatst kunnen worden. Met de aanwijzing van de geelgors als Hilvarenbeeks ambasssadeur voor biodiversiteit heeft de gemeente een eerste stap gezet.

Biodiversiteit is de verscheidenheid aan dier- en plantsoorten. Deze verscheidenheid én veelkleurigheid in het landschap bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteit van onze leefomgeving. Die kwaliteit staat in Noord-Brabant onder druk en is erg kwetsbaar. Provincie Noord-Brabant, buurgemeenten, ZLTO en andere instanties waren daarom samen met de gemeente Hilvarenbeek eind april aanwezig in de Beekse Bergen tijdens Animal Event. Daar werd toegelicht hoe belangrijk het is om de handen ineen te slaan.
Wethouder Hendrikx en de overige deelnemers aan Countdown 2010 ondertekenden daar een verklaring waarin ze hun inspanningen vermeldden en waarmee ze instemden met de principes en doelen van Countdown 2010.
Van de ondertekenaars wordt verlangd dat ze niet alleen de biodiversiteitsdoelstelling ondersteunen maar ook dat ze bestuurders, burgers, bedrijven en instellingen aanmoedigen om actie te ondernemen en - binnen de eigen mogelijkheden - actie ondernemen om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan.
Om die eigen mogelijkheden te inventariseren, gaat de gemeente Hilvarenbeek - wellicht samen met andere gemeenten binnen het reconstructiegebied Kempenland - een actie-programma opstellen. In het actieprogramma worden activiteiten opgenomen die op dit moment al worden uitgevoerd, zoals het bosbeheerplan, berm(sloten)beheerplan en behoud en versterking van het zandpadennetwerk in het buitengebied. Ook beleid en maatregelen die kansen bieden voor de toekomst worden erin opgenomen. Daarbij kan gedacht worden aan onderwerpen zoals aanpassen van groenonderhoud, versnelde aanleg van natuurelementen en het opnemen van meer groen als een van de ontwerpeisen voor nieuwbouwprojecten.
Om de herkenbaarheid van de activiteiten en de betrokkenheid van inwoners te vergroten, heeft de gemeente intussen een `ambassadeur biodiversiteit'gekozen: de geelgors staat symbool voor Hilvarenbeek. Deze - vroeger veel in bermen langs zandwegen voorkomende - vogel is in de laatste decennia vrijwel geheel verdwenen uit het agrarische gebied van de Brabantse zandgronden en staat inmiddels op de lijst van bedreigde diersoorten.
Met de geelgors als ambassadeur wil de gemeente samen met burgers en verenigingen in Hilvarenbeek de aangegane inspanningsverplichting waarmaken en zo het landschap van Hilvarenbeek extra kleur geven.