Gemeente Hilvarenbeek


Gemeente Hilvarenbeek zorgt voor conservering oude archieven

Het college nam vorig jaar het besluit om de Hilvarenbeekse schepenbankarchieven te laten restaureren. Restauratie was dringend noodzakelijk om deze stukken die waren aangetast door 'inktvraat' te behouden. Het college stelde er ruim 20.000 voor beschikbaar. Onlangs zijn de restauratiewerkzaamheden afgerond en dat betekent dat het archief weer geraadpleegd kan worden.

Hilvarenbeek was in de vijftiende en zestiende eeuw een welvarende plaats en vormde een religieus en cultureel centrum. In het dorp was een schepenbank werkzaam. Deze schepenbank sprak recht in burgerlijke zaken en strafzaken - ook voor de dorpen Diessen, Westelbeers en Riel
- en had de functie van notaris.
Vijf schepenen waren afkomstig uit Hilvarenbeek en twee uit Diessen. Het was een belang-rijke schepenbank die ook het halsrecht - dat wil zeggen de doodstraf - mocht uitvoeren. Veel van het dagelijkse leven van de dorpelingen is in talloze akten terug te lezen. Het oudste stuk dat bewaard is gebleven dateert uit 1469. In 1811 is de schepenbank opgeheven.

Het archief van de schepenbank is ondergebracht bij het Regionaal Archief Tilburg. Tijdens het toegankelijk maken van dit omvangrijke archief bleek dat de oude akten waren aangetast door inktvraat. Vanaf de middeleeuwen tot in de twintigste eeuw werden de documenten geschreven met ijzergallusinkt. Deze zure inkt met een overmaat aan ijzerbestanddelen vreet zich als het ware door de papiervezels heen. Door een chemische reactie in de inkt en door oxidatie breken de papiervezels steeds verder af en ontstaat een diepe verkleuring van de inkt. De geschreven letters vallen letterlijk uit het papier en er ontstaan gaten op de plekken waar de inkt heeft gezeten.

Het college van Burgemeester en Wethouders had begrip voor de ernst van situatie en stelde daarom vorig jaar budget beschikbaar om de inktvraat te laten herstellen door restauratieatelier De Tiendschuur. Het aangetaste papier is gespoeld om verdere schade te voorkomen en daarna is het papier gerepareerd door het aan te vezelen. Ook zijn de aangetaste stukken verfilmd op microfiches.

Het archief kan vanaf heden weer worden geraadpleegd en - misschien nog belangrijker - de informatie is veilig gesteld voor de komende generaties.