AutoRai

Vijf sterren toegekend aan de nieuwe SEAT Ibiza

(5/28/2008)
De nieuwe SEAT Ibiza heeft een uitstekende waardering gekregen na stringente botsproeven die werden uitgevoerd door het prestigieuze onderzoeksinstituut Euro NCAP â vijf sterren voor de bescherming van inzittenden, vier sterren voor de veiligheid van kinderen en drie sterren voor de bescherming van voetgangers.

De officiële uitkomst is vandaag bekend gemaakt en de resultaten laten zien dat dit nieuwste Spaanse model één van de allerveiligste autoâs is in zijn segment.

Voor de tests werd de 85 pk sterke SEAT Ibiza 1.4 16V Reference geselecteerd. Aangezien het uitrustingsniveau in ieder land kan verschillen kiest Euro NCAP voor haar botsproeven altijd een auto in de basisuitvoering met het minst hoge niveau aan veiligheidsvoorzieningen.

De nieuwe SEAT Ibiza, die werd ingezet voor de botsproeven, was voorzien van een airbag voor de bestuurder en voor de voorpassagier, Thorax airbags, ABS, TCS + EBA, pyrotechnische veiligheidsgordels met spankrachtbegrenzers (voorin), driepuntsgordels achterin, een waarschuwingslampje en zoemer voor het vastmaken van de gordels en Isofix bevestigingspunten op de twee buitenste zitplaatsen achter.

Bescherming van de inzittenden (Adult Occupant): 5 sterren, de hoogst mogelijke score
De nieuwe SEAT Ibiza werd aan drie verschillende botsproeven onderworpen â een frontale botsing, een zijwaartse botsing en een botsing zijwaarts tegen een paal. Het resultaat was een vijf sterren notering, de hoogst mogelijke score.

De 2008 uitvoering van de Ibiza kreeg veertien van de zestien maximaal te behalen punten bij de frontale botsproef, de hoogst mogelijke score van achttien punten bij de zijwaartse botsproef en twee van de twee te behalen punten bij de zijwaartse botsproef met een paal.

De cijfers spreken voor zich; een totaal van 34 punten wat betekent dat de Euro NCAP 5-sterren notering de hoogst mogelijke is op het gebied van de bescherming van de inzittenden.

Bescherming van kinderen (Child Occupant): 4 sterren Het is duidelijk dat de inspanningen van het SEAT Technical Centre op het gebied van veiligheid hebben gezorgd voor een uitmuntende uitkomst, die wordt bevestigd door de resultaten die zijn behaald tijdens de tests voor de bescherming van inzittende kinderen. Bij deze tests scoorde de nieuwe Ibiza 38 punten.

Kinderstoeltjes kunnen op een simpele en veilige manier in de auto worden geplaatst dankzij de Isofix verankeringspunten. Ook is het mogelijk een derde bevestigingspunt, Top Tether, aan te brengen waarmee wordt voorkomen dat het kinderstoeltje draait in geval van een aanrijding. Door deze voorzieningen klasseerde de nieuwe Ibiza zich met 4 Euro NCAP sterren voor de bescherming van kinderen in de top van de rangschikking.

Bescherming van voetgangers (Pedestrian): 3 sterren De bescherming van voetgangers is één van de aspecten waaraan tijdens de ontwikkelingsfases van de nieuwe SEAT Ibiza zeer veel aandacht is geschonken. Op twee plekken, die bij een aanrijding een belangrijke rol spelen, zijn belangrijke verbeteringen gerealiseerd â de motorkap en de plaatsen er omheen, en de bumper. Ook hun botsproefbestendigheid werd door Euro NCAP getest.

Het nieuwe SEAT model realiseerde een uitmuntende score van 19 punten, die 3 sterren opleverde, en een âgroene bumperâ score wat het maximum haalbare is voor dit deel van de auto.

Met de punten die zijn toegekend na de Euro NCAP botsproeven, heeft de nieuwe SEAT Ibiza een enorme kwalitatieve stap voorwaarts gemaakt waardoor het nieuwe model één van de veiligste autoâs in zijn marktsegment is geworden. Hiermee worden de verwachtingen bewaarheid met betrekking tot de technologie die is aangewend voor de nieuwste auto van de Spaanse autofabrikant.

SEAT concentreert zich dagelijks op het bevorderen van de veiligheid op de weg door de laatste ontwikkelingen toe te passen voor haar autoâs en door acties te ondernemen om ongelukken te voorkomen. De ruim 2 miljoen afgelegde duurtestkilometers zijn een bewijs dat veiligheid een grote rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de nieuwe Ibiza.