Gemeente Cromstrijen


Oplevering natuurgebied met vliegers

(28-05-2008)

Op zaterdag 17 mei lieten leerlingen uit groep 7 van OBS De Takkenbosse in Numansdorp samen met gedeputeerde van provincie Zuid-Holland Joop Evertse, wethouder van Cromstrijen Hans Flieringa en bestuurder Yvon Horsten van Staatsbosbeheer zelfgemaakte vliegers op. Dat gebeurde om de oplevering van de Hoogezandsche Gorzen te vieren.

Dit groenproject in de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen sluit aan op 2 Deltanatuurprojecten: het reeds gerealiseerde Oeverlanden Hollands Diep bij Strijensas en het toekomstige Deltanatuurproject Oosterse Bekade Gorzen.

De Hoogezandsche Gorzen vormen samen met het al gerealiseerde project Oeverlanden Hollands Diep een tien kilometer lang natuur- en recreatiegebied. Oorspronkelijke natuur en landschap krijgen de kans zich te herstellen: een mozaïek van zandplaten, ondiep water, grasgors, ruigte en bos hoort bij het deltalandschap en vormt een eldorado voor eenden, steltlopers en moerasvogels. De Oosterse Bekade Gorzen en de Oeverlanden zijn goed toegankelijk voor natuurgerichte recreatie; de Hoogezandsche Gorzen zijn een prachtig schouwspel op enige afstand. Hier krijgt de natuur meer ruimte.

De kinderen van de streek van nu kunnen net als hun grootouders weer genieten van de oevers van het Hollands Diep. De provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en Deltanatuur hebben hard gewerkt om de verdwenen gorzen weer te herstellen; de kinderen van Numansdorp werkten afgelopen zaterdag hard aan hun fraaie vliegers.

Oplevering natuurgebied met vliegers

De gorzen verdwenen na de afsluiting van het Haringvliet (1971) door golfslagerosie. Door het verdwenen getij knabbelde een constant waterpeil steeds meer van het gors weg tot het geheel was verdwenen. Begin 2008 zijn er nieuwe eilanden gemaakt met zand uit het Hollands Diep. Een stenen vooroever zorgt voor beschutting tegen golfslag. De werkzaamheden zijn afgerond, Staatsbosbeheer gaat het gebied beheren.

Inmiddels zijn ook de voorbereidingen getroffen voor een soortgelijk project voor de Oosterse Bekade Gorzen. Het inrichtingsplan daarvoor is gereed. Meer informatie over Deltanatuurprojecten is te vinden op www.deltanatuur.nl