Gemeente Lopik

Nieuws

Geslaagde voorlichtingsbijeenkomst over alcohol en drugs

In de maanden april en mei 2008 hebben in de gemeente Lopik verschillende initiatieven plaatsgevonden om op de gevaren van alcohol en drugs voor de jeugd te wijzen, zowel op het gebied van voorlichting aan ouders als aan de jeugd. De voorlichtingsperiode is op dinsdagavond 27 mei 2008 succesvol afgesloten met een voorlichtingsbijeenkomst voor ouders van opgroeiende kinderen.

Het doel van deze avond was ouders te informeren over juist die zaken die zij in hun rol als ouder en opvoeder nodig kunnen hebben. De samenwerking met de huisartsen, de politie, het jongerenwerk, de basisscholen en verslavingsinstelling Centrum Maliebaan in Utrecht bleek een succesvolle formule die resulteerde in een opkomst van meer dan 100 ouders en andere belangstellenden.

Het toenemende gebruik van alcohol en drugs door de jeugd en het op steeds jongere leeftijd met deze middelen experimenteren, is een landelijk probleem. Dat dit probleem ook in de gemeente Lopik speelt, is een feit. Preventiemedewerker van Centrum Maliebaan T. Bellemakers ging tijdens de bijeenkomst uitgebreid in op de verschillende genotsmiddelen en de effecten hiervan. "Het gebruik van alcohol en drugs brengt ernstige blijvende en geestelijke schade toe aan een kind dat nog in de groei is. Dit feit onderstreept de noodzaak om het gebruik van deze middelen zo lang mogelijk uit te stellen, tenminste tot het zestiende jaar van een kind. Het stellen van regels en het maken van afspraken helpt echt", aldus Bellemakers. "Daarnaast is het belangrijk dat ouders zich goed laten informeren over de gevaren van alcohol en drugs en met hun kind praten over het gebruik en de risico's van deze genotsmiddelen".

De plaatselijke huisarts, jongerenwerker en politie gingen vervolgens in op de situatie in de gemeente Lopik. De heer Zopfi van de politie riep de inwoners met klem op om ook hun steentje bij te dragen en verdachte situaties te melden bij Misdaad Anoniem, zodat de dealers kunnen worden aangepakt.

Huisarts Oosterveen ziet in zijn praktijk vooral jonge mannen (die soms al vanaf hun dertiende jaar zeer regelmatig alcohol en drugs gebruiken) vastlopen in de fase dat zij een gezinnetje krijgen. Hij adviseerde de aanwezige ouders een gezonde nieuwsgierigheid aan de dag te leggen waar het gaat om het praten met hun kind over alcohol en drugs.

Uitgebreide aandacht is er verder door jongerenwerker Wiersma besteed aan de rol en verantwoordelijkheid van de ouders: "Weet waar je kind is, met wie het omgaat en wat het doet. Maak ook goede afspraken met elkaar".