Gemeente Breda

Eenduidige striktere regels voor ontheffing milieuzone

Het Bredase college van burgemeester en wethouders heeft besloten om vanaf 1 juli 2008 de regels voor een ontheffing milieuzonering aan te passen. Met ingang van die datum geldt in de vier Brabantse gemeenten Breda, Eindhoven, s-Hertogenbosch en Tilburg hetzelfde, striktere ontheffingenbeleid voor de milieuzone.

Dit beleid is een resultaat van overleg tussen het bedrijfsleven, vertegenwoordigd door EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN), Platform Detailhandel Nederland en de Centrale Vereniging voor de Ambulante handel, de B5-steden en de Provincie Noord-Brabant.

Wethouder Willems: "De milieuzone is een van de belangrijkste maatregelen uit het luchtkwaliteitsplan dat we eerder vastgesteld hebben. In een milieuzone geldt een verbod voor oudere vrachtauto's die niet aan de normen voldoen zoals vastgesteld in het Convenant Stimulering schone vrachtauto's en Milieuzonering, tenzij een ontheffing is verleend. We gaan op 1 juli een volgende fase in, waarin we het ontheffingenbeleid strikter gaan toepassen."

De milieuzone is in 2007 gefaseerd ingevoerd. In de eerste fase werden de chauffeurs van vrachtauto's in de binnenstad geïnformeerd over de gevolgen van de milieuzone. In de tweede fase (1 januari tot 1 juli 2008) was sprake van een ruimhartig ontheffingenbeleid, waarbij iedere aanvraag voor een ontheffing werd gehonoreerd. Deze ontheffing was kosteloos en is nog tot 1 juli 2008 geldig.

Na die datum gelden op hoofdlijnen de volgende spelregels voor het ontheffingenbeleid:


- maximaal 12 dagontheffingen per kalenderjaar per vrachtauto


- dagontheffing kan eenvoudig via internet worden aangevraagd. Diegenen die niet in de gelegenheid zijn om via internet een dagontheffing aan te vragen, kunnen terecht bij een telefonisch loket.


- aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om EUR 25,- leges in rekening te brengen voor een dagontheffing


- invoering van een hardheidsclausule. Een beroep op deze clausule kan worden gedaan als iemand denkt onevenredig te
worden getroffen door de gevolgen van de milieuzone.

De boete is door het Rijk vastgesteld op EUR 150,- per overtreding.

Breda, 28 mei 2008