Stichting Natuur en Milieu

Reclame Code Commissie stelt Natuur en Milieu in gelijk in zaak tegen Saab
28 mei 2008 - In januari 2008 diende Stichting Natuur en Milieu een klacht in tegen autofabrikant Saab bij de Reclame Code Commissie. Saab claimde met een reclame op haar website dat je met een BioPower motor met een 'zuiver geweten' zou rijden. De BioPower motor werkt op E85, een brandstof die bestaat uit 85% bio-ethanol en 15 procent normale benzine. Saab creëert hiermee de illusie dat het gebruik van biobrandstoffen pure milieuwinst oplevert. Ook beweerde Saab dat gebruikers van BioPower motoren 'geen extra CO2 aan de atmosfeer toevoegen'. Dit is overduidelijk onjuist.

De klacht is gegrond verklaard door de Commissie en inmiddels is de reclame door Saab aangepast. In Nederland zijn afspraken gemaakt over wat autoproducenten mogen beweren over de milieuvriendelijkheid van hun producten.

Natuur en Milieu sprak Saab aan over de reclame omdat er realistisch moet worden omgegaan met de mogelijkheden van biobrandstoffen. Er zijn zelfs biobrandstoffen die slechter zijn dan fossiele brandstoffen. Daarnaast kunnen biobrandstoffen leiden tot problemen met de voedselproductie en de kap van het regenwoud. Saab zette een verleidelijk, maar verkeerd beeld neer van biobrandstoffen en maakte daarmee misbruik van de oprechte zorgen die veel mensen hebben over de milieuvervuiling die auto's veroorzaken. Natuur en Milieu roept automerken op greenwashing (je groener voordoen dan je bent) achterwege te laten en vindt dat RaiBovag hier als brancheorganisatie zelf ook veel alerter op moet zijn.

Klik hier voor het standpunt van Natuur en Milieu over biobrandstoffen.

Heldergroene biomassa, visie van Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties.

Publicatiedatum: 28-05-2008