Gemeente Barneveld


Bestuursovereenkomst Samenwerking Agrarische Enclave Uddel-Elspeet

BARNEVELD, 28 mei 2008

De gemeente Barneveld heeft ingestemd met de Bestuursovereenkomst Samenwerking Agrarische Enclave Uddel-Elspeet. Wethouder de Kruijf heeft op 22 mei 2008, mede in zijn rol als voorzitter van de Gebiedscoalitie Agrarische Enclave Uddel-Elspeet, namens de gemeente de bestuursovereenkomst ondertekend.

De Bestuursovereenkomst heeft tot doel om de reconstructiedoelen voor het gebied te realiseren zoals deze zijn geformuleerd in het Reconstructieplan Veluwe. Net als alle concentratiegebieden heeft de Veluwe te maken met verschillende problemen die nauw met elkaar samenhangen. Kern van het probleem is dat natuur, landbouw, reacreatie en toerisme, wonen en werken elkaar steeds meer in de weg zijn gaan zitten. Diverse ruimteclaims en ongewenste ontwikkelingen zoals verstening, verrommeling, versnippering en verslechtering van de milieukwaliteit vormen een bedreiging voor de aantrekkelijkheid van de Veluwe op de langere termijn.

Reconstructiegebied Veluwe
De agrarische enclave Uddel-Elspeet is gelegen in het Reconstructiegebied Veluwe. Het is een landbouwgebied met erin en eromheen veel natuur en een gebied met veel intensieve veehouderij, met name vleeskalverhouderijen. In 2005 was er in de enclave sprake van ca. 60.000 kalverplaatsen. De veehouderij is zeer verbonden met de sociale structuur in het gebied. Ook zijn de meeste van de toeleverende en verwerkende bedrijven in het gebied actief.

De Europese en nationale natuur- en milieuwetgeving leggen beperkingen op aan milieubelastende activiteiten in de nabijheid van natuurgebieden. De omliggende Veluwse bos- en natuurgebieden zijn aangewezen als Vogelrichtlijn- en Habitatgebieden. Dit zet de ontwikkeling van de intensieve veehouderij in het gebied onder druk. Toename van de ammoniak-emissie is niet toegestaan. Er moet daarentegen een ammoniakreductie woren gerealiseerd.

Uitwerkingsplan
Gezien het sociaal economisch belang van de sector is het wenselijk geacht om een uitwerkingsplan voor de reconstructie van het gebied op te stellen. De Bestuursovereenkomst is de formalisering van dit plan. Dit integrale plan kent de volgende doelstellingen:
* het verminderen van de ammoniakuitstoot met 50% in 12 jaar
* het bieden van mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling in de veehouderij, met behoud van het huidige aantal kalveren (peildatum 2005)

* de verbetering van de landschapskwaliteit
* het verbeteren van de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater
* het realiseren van nieuwe natuur

Op bestuurlijk niveau kent het samenwerkingsverband de Gebiedscoalitie. Hierin nemen de wethouders van de betrokken gemeenten (Apeldoorn, Barneveld, Ermelo, Nunspeet) en vertegenwoordigers van het waterschap Veluwe, LTO Noord, Vereniging Belangenbehartiging Agrarische Enclave, Stichting het Geldersch landschap en de Provincie gelderland deel.
Mutatiedatum 28/05/2008