Gemeente Barneveld


Gemeente Barneveld: Geen acuut gevaar bij Denka International

BARNEVELD, 28 mei 2008

De gemeente Barneveld bestrijdt, dat er sprake is van een acuut gevaar bij Denka International. De VROM Inspectie heeft de gemeente Barneveld verzocht om het bedrijf per direct stil te leggen. De gemeente Barneveld doet dat niet (want de gemeente Barneveld in onvoldoende overtuigd van de door de VROM Inspectie aangedragen onderbouwing), maar heeft het bedrijf wél gesommeerd om nog deze week maatregelen te treffen, zodat in het geval van een calamiteit sprake is van een voor de hulpdiensten beheersbare situatie.

In de afgelopen periode hebben specialisten van de Milieudienst Rijnmond, de Arbeidsinspectie en Hulpverlening Gelderland-Midden, in opdracht van de gemeente Barneveld, geconstateerd, dat bij het bedrijf Denka International verschillende zaken (ondermeer wat betreft de opslag en scheiding van gevaarlijke stoffen) niet op orde zijn. Daarvoor is door de gemeente al in 2007 een handhavingstraject gestart. In april 2008 constateerde de gemeente, dat Denka International verschillende maatregelen heeft getroffen, maar nog steeds niet aan alle voorwaarden heeft voldaan.

Hulpverlening Gelderland-Midden constateerde ondertussen, dat zij onder de huidige omstandigheden de veiligheid van de hulpverleners niet kan garanderen. Daardoor zou een beperkte inzetbaarheid van de hulpdiensten ontstaan en dat kan bij eventuele calamiteiten leiden een niet-beheersbare situatie. Op basis daarvan heeft de gemeente Barneveld het bedrijf afgelopen maandag een brief gestuurd en een gesprek met het bedrijf gehad. In de brief en in het gesprek is aangegeven, dat het bedrijf met spoed (binnen een week) maatregelen moet nemen om deze situatie te verbeteren, zodat in het geval van een mogelijke calamiteit sprake is van een situatie waarin de veiligheid van de hulpverleners kan worden gegarandeerd. Het bedrijf is daar op dit moment mee bezig en de gemeente verwacht, dat deze maatregelen aan het einde van de week zijn getroffen. Om hier voldoende zicht op te hebben én te houden, controleert de gemeente iedere dag naar de vorderingen van deze maatregelen.

Vervolg
De bovenstaande maatregelen hebben vooral betrekking op de korte termijn. Voor wat betreft de langere termijn heeft Denka International tijdens het inspectietraject een plan van aanpak opgesteld en bij de gemeente Barneveld ingediend. In dit plan van aanpak staat wanneer en op welke wijze de overige maatregelen worden getroffen. Dit plan ligt nu ter beoordeling voor aan de gemeente Barneveld. Mutatiedatum 28/05/2008