Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk SV/V&G/2008/9098 Doorkiesnummer Datum 28 mei 2008

Onderwerp Informatievoorziening omtrent AOW-partnertoeslag

Tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgelopen december heeft de Kamer de motie Omtzigt/Hamer1 aangenomen. Deze motie vraagt om voorlichting over het afschaffen van de AOW-partnertoeslag in 2015 en het benoemen van streefwaarden die aangeven hoeveel mensen er op de hoogte moeten zijn van deze maatregel. Over deze streefwaarden zou het kabinet dan jaarlijks moeten rapporteren. In reactie op deze motie heb ik de Kamer toegezegd een aanvullende voorlichtingscampagne over dit onderwerp te laten starten. Daarnaast heb ik toegezegd te bezien of opname van een streefwaarde dan wel een kengetal vanaf de begroting 2009 mogelijk is. Ik zou u hierover in het eerste kwartaal van 2008 nader berichten. Met deze brief geef ik hieraan invulling.

De eerste stappen voor de nieuwe voorlichtingscampagne heb ik gezet. Om maximaal rendement te behalen uit extra communicatieactiviteiten is het nodig eerst een onderzoek te doen naar het kennisniveau. In een kort onderzoek zijn vragen gesteld aan het publiek om na te gaan wat het kennisniveau is bij burgers over het AOW-pensioen in algemene zin. 74% van de respondenten gaf aan te weten dat zij recht hebben op AOW, wanneer zij 65 jaar worden. Aangezien de vragen uit dit eerste onderzoek zijn gesteld aan een steekproef van de gehele bevolking, zal ik nog een meer specifiek onderzoek uitvoeren gericht op de doelgroep. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek zal ik een communicatiestrategie bepalen, die zo goed mogelijk aansluit bij het kennisniveau van de doelgroep. De normale informatievoorziening (ministerie van SZW, SVB, Stichting Pensioenkijker) over de afschaffing van de AOW-partnertoeslag loopt nu nog gewoon door. Om een extra inpuls te geven zal ik op korte termijn een radiospotje laten uitzenden die mensen in algemene zin wijst op het vervallen van de AOW-partnertoeslag in 2015. Mensen worden in het radiospotje verwezen naar de internetsite van het ministerie van SZW, waarop meer gedetailleerde informatie staat.


1 Kamerstukken II 2007/08, 31 200 XV, nr. 33

Ons kenmerk SV/V&G/2008/9098

Het formuleren van streefwaarden blijkt nagenoeg niet mogelijk. Dit komt omdat de doelgroep niet constant is. Immers, of men tot de doelgroep behoort, hangt af van het feit dat men een jongere partner heeft met geen of weinig inkomen. Deze situatie kan zich wijzigen bijvoorbeeld doordat de partner meer is gaan verdienen of doordat de partners uit elkaar zijn gegaan. Daarnaast wordt de mate van bekendheid met de afschaffing van de AOW-toeslag, niet alleen bepaald door het aanbod van informatie maar ook door de bereidheid van de burgers deze informatie in zich op te nemen. De resultaten uit het eerste onderzoek over de AOW in algemene zin geven bovendien aan dat gewaakt moet worden voor te hoge verwachtingen ten aanzien van het bereiken van een grotere bekendheid met de afschaffing van de AOW-toeslag. Gelet op het gestelde in de motie ben ik bereid om een onderzoek uit te voeren dat zich zal richten op de mogelijkheden van een cijfermatige indicator in de vorm van een resultaatswaarde. De resultaten van dit onderzoek zal ik opnemen in toekomstige begrotingsstukken.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)


---