Gemeente Woerden

Ambities Woerden vergen verhoging OZB

27 mei 2008

persbericht
College benoemt 8 speerpunten
Woerden barst van de plannen. Maar de plannen moeten ook worden uitgevoerd. En dat vergt meer geld dan er nu in de gemeentelijke knip zit. Daarom kiest het college van B&W ervoor om vier lijnen uit te zetten: alle plannen in een deugdelijke meerjarenbegroting te zetten, sommige plannen meer uit te spreiden over de tijd, bezuinigingsmaatregelen te nemen én een verhoging van de gemeentelijke OZB-belasting voor te stellen.

"Het was een uitdaging om al onze ambities ook daadwerkelijk door te rekenen en in te plannen" aldus Loes Ypma, wethouder Financiën van Woerden. "We hebben tot nu toe veel grote projecten het stempel PM gegeven. Dat wil zeggen dat je er pas later geld bij zoekt. Maar het college had al eerder gezegd dat niet langer zo te willen. Dus we hebben nu wel alles ingepland. Belangrijk is dat we een prettige gemeente willen blijven om te wonen, te werken en te recreëren. Dan moet je investeren in dienstverlening, veiligheid en voorzieningen, maar ook in wegen, scholen en wijken. We hebben veel ambities en we merken ook dat de Woerdenaren veel van die ambities belangrijk vinden.

Men wil graag goede sportvoorzieningen, een deugdelijke riolering, het voorkomen van verloedering, adequaat onderhoud van straten en wegen, bestrijden van files en wachtlijsten enzovoorts enz. Maar dat vergt dan wel meer geld. Dus gaan we deels bezuinigen, deels de uitvoering op onderdelen wat vooruitschuiven in de tijd en we vragen een hogere bijdrage van de huiseigenaren via de OZB. Dat is ons inziens verantwoord."

OZB stijgt met 9%
Naast de normale verhoging van de OZB met 2% op grond van de indexering, stelt het college bij het junioverleg ter voorbereiding van de begroting 2009 voor om de OZB met 7 % extra te verhogen. Ook voor 2010 wordt een extra verhoging voorzien, maar die blijft beperkt tot 4% extra.
De OZB in Woerden voor een gezin met een woning van een gemiddelde waarde van EUR 253.800 (WOZ-waarde 2008) gaat van EUR 241 naar EUR 263. In 2010 wordt dat EUR 279.

De OZB is onderdeel van de totale belastingdruk. De gemiddelde belastingdruk voor een gezin met een woning van een gemiddelde waarde van EUR 253.800 bedraagt in 2009 EUR 635 (OZB EUR 263 + rioolrechten EUR 123 + reinigingsheffingen EUR 249). In vergelijking met andere gemeenten in de provincie Utrecht is Woerden een gemiddelde gemeente qua belastingdruk. In 2008 betaalt een gezin met een woning van een gemiddelde waarde in Bunschoten EUR 500 en in Abcoude EUR 974.

Speerpunten
Om de missie en de visie van het college te realiseren, heeft het college 8 speerpunten benoemd:


* Wegen, bruggen, groenonderhoud
Onder meer de Deltaplannen en de beschoeiingen.
* Dienstverlening verbeteren
Klantcontactcentrum, internet dienstverlening, omgevingsloket, bedrijvenloket, Wmo-loket

* Revitaliseren wijken en bedrijventerreinen en de stationsomgeving Het aanpakken van bepaalde wijken en bedrijventerreinen. De stationsomgeving wordt stevig aangepakt. Ruimtelijke structuurvisie.

* Veiligheid
Integraal veiliheidsbeleid, handhaving, veiligheidshuis: sluitende aanpak jonge criminelen.

* Profileren Woerden & citymarketing
Middelen worden ingezet om Woerden beter te promoten.
* Voorzieningen, welzijn, cultuur en sport Kunstgrasvelden, amateurkunst, bibliotheek. De Milandhof en de Schulenburg worden opgeknapt.

* Sociale zaken en Wmo
Bereik vergroten, participatie vergroten, snelle klantvriendelijke dienstverlening en wegwerken wachtlijsten.

* Jeugd
Nieuwbouw Minkema, nieuwbouw brede school Harmelen, OBS de Horizon, centra jeugd & gezin en aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt.

Uiteraard zet Woerden ook middelen in om te voldoen aan landelijk beleid, zoals bv de Europese kaderrichtlijn water, vluchtelingenwerk, etc.

Prioriteiten
Zowel binnen de raad (via het maartoverleg) als binnen de organisatie zijn prioriteiten gevraagd en gekregen. Dit leverde een veelvoud aan plannen op die tezamen tot een fors tekort zouden leiden. Daarom is in verschillende ronden aan de hand van de kaders en de plannen de lijst teruggebracht tot een lijst van 74 prioriteiten, waarvan er 46 nieuw zijn. Het grootste nieuwe project is het plan voor aanpak van de omgeving Stationsplein (EUR 4 miljoen); er zijn ook 13 projecten met een omvang van minder dan EUR 20.000. Van de 74 voorgestelde prioriteiten betreffen 15 er uitbreiding van personeel (mede om de veel duurdere inhuur van tijdelijke externe krachten terug te dringen).

Zes van de prioriteiten betreffen de echt grote plannen, die al eerder bestonden, maar niet of niet geheel financieel en qua uitvoering ingepland waren. Voor die plannen geldt met name dat de investeringen over een langere termijn gedaan moeten worden. Hieronder de zes grote plannen:


* Lasten huisvesting Stadserf (investering van EUR 2 miljoen; lasten vanaf 2011 opgevoerd)

* Deltaplannen wegonderhoud

* Westelijke Randweg( investering van EUR 10 miljoen; lasten vanaf 2013 opgevoerd)

* Nieuwbouw Minkema (investering van EUR 3,6 miljoen extra; lasten vanaf 2011 opgevoerd)

* Brede school Harmelen (investering van EUR 3, miljoen extra; lasten vanaf 2012 opgevoerd)

* Revitalisering wijken/bedrijfsterreinen (EUR 200.000 per jaar t/m 2012)

Dekkingsplan
Na het vaststellen van de echte prioriteiten door het college resteerde nog een belangrijk tekort van meer dan EUR 3 miljoen voor 2009 en vergelijkbare bedragen voor de daaropvolgende jaren. Na de inzet van incidentele middelen uit de reserves voor 2009 t/m 2012 bleef er een te dekken bedrag over van krap EUR 1,5 miljoen in 2009. Vervolgens is kritisch gekeken welke zaken er niet, later of anders gedaan zouden kunnen worden. Voorbeelden zijn de Woerden Pas, niet honoreren van interne wensen op het gebied van uitbreiding van taken, zoeken naar andere dekkingsmogelijkheden. Na deze inventarisatie bleek een extra verhoging van de OZB toch nog noodzakelijk.

Procedure
Op donderdagavond 12 juni staat het raadsvoorstel over het junioverleg (een document van 54 pagina's) op de agenda van de Avond van de Raad. Dat is het moment om politieke vragen of de eerste statements te uiten. Een politiek debat is er dan nog niet. Dat volgt op donderdagavond 26 juni in de Raadsvergadering. Zonodig is er ook nog de avond van 3 juli voor gereserveerd. Aan de raad wordt gevraagd om in te stemmen met de speerpunten, de prioriteiten en het dekkingsvoorstel als basis voor de programmabegroting 2009. De begroting zelf komt pas in oktober aan de orde. Duidelijk moet echter zijn dat de grote lijnen voor de begroting in principe in dit junioverleg dienen te worden vastgesteld.

Spreekuren college B&W
Het college wacht eerst het politieke debat met de Raad af, daarna gaat het in de eerste twee weken van juli op vier momenten (in Harmelen, Kamerik, Woerden en Zegveld) een spreekuur houden om te horen of inwoners zich aangesproken voelen door de plannen. Waar nodig wil het college graag uitleggen of toelichten waarom de keuzes zo zijn gemaakt als ze nu zijn gemaakt. Ook zijn de spreekuren input voor de verdere voorbereiding van de begroting. In oktober moet de dan veel meer in detail uitgewerkte begroting worden vastgesteld.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |