GroenLinks

Minister Cramer moet opheldering geven na vernietiging vergunning Corus

28 mei 2008

De Raad van State heeft vandaag de milieuvergunning van staalbedrijf Corus vernietigd. Vorige week verklaarde minister Cramer tegenover de Tweede Kamer dat de milieuvergunning binnen de wet viel (VROM heeft getoetst aan de wettelijke normen en de vergunning voldoet daaraan). Dat blijkt nu onjuist. Corus stoot grote hoeveelheden zware metalen uit. Het ministerie heeft haar werk niet goed gedaan en de gezondheidsbelangen van de omwonenden onvoldoende beschermd. Deze vergunning had nooit verleend mogen worden. GroenLinks vraagt minister Cramer om opheldering en wil zo spoedig mogelijk een debat.

GroenLinks Kamerlid Wijnand Duyvendak vroeg vorige week in het mondelinge vragenuur waarom minister Cramer het bedrijf zon ruime vergunning had verleend. Hij was van mening dat het staalbedrijf veel te veel giftige chemicaliën uit mocht stoten. Volgens de minister was alles in de haak. De vernietiging van de vergunning door de Raad van State bewijst het tegendeel. De vraag is waarom de minister niet eerder heeft ingegrepen en vorige week sussende woorden sprak.

De minister moet er nu bij de provincie Noord-Holland op aandringen dat er zo spoedig mogelijk een vergunning komt die wel aan de wettelijke vereisen voldoet. De vervuiling moet fors worden teruggedrongen, in het belang van de gezondheid van de omwonenden.

Wijnand Duyvendak