Bureau Verkeershandhaving


Extra controle in Pesse op vervoer personen in aanhangwagens

28 mei 2008

De politie zal het komende muziekweekeinde in Pesse extra controleren op het vervoer van personen in aanhangwagens.

Bar op aanhanger
Het komt regelmatig voor dat groepen personen worden vervoerd op aanhangers die door tractoren worden getrokken. Naast een overwinningsrit van het plaatselijke sportteam door het dorp zijn er ook de ritten naar bepaalde muziekfeesten. Soms zitten de passagiers op een paar pakken hooi of stro maar soms ook staan er complete bankstellen en barretjes op de aanhangers.

Verboden en riskant
Behalve dat deze manier om personen te vervoeren verboden is, is die bovendien erg riskant. Vooral omdat dit vaak gebeurt in combinatie met overmatig alcoholgebruik. Tijdens de ritten wordt vaak volop gedronken door de passagiers, maar ook bestuurders blijven lang niet altijd nuchter. Vorige week vrijdag is daarvan een voorbeeld: in Meppel werd een 16-jarige inwoner van Staphorst aangehouden, die met een alcoholpromillage van 0,8 een tractor bestuurde. Achter de tractor hing een aanhanger met daarop een hele groep bierdrinkende jongeren. De passagiers moesten zelf voor vervoer naar huis zorgen en tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Schadeclaims
De kans op (verkeers)ongelukken is door de combinatie van de gevaarlijke manier van vervoer met het alcoholgebruik groot. Er zijn al meerdere ongelukken gebeurd, waarbij wagens kantelden of mensen eraf vielen. Het afgelopen weekeinde overleed in Eelde nog iemand na een ongelukkige val van een aanhangwagen. Eigenaars van aanhangers en bestuurders van trekkende voertuigen kunnen niet alleen een fikse boete krijgen maar bij een ongeluk ook forse schadeclaims.

Politiecontroles
Het komende weekeinde treden in Pesse bands op, waarvan bekend is dat veel van hun fans reizen met tractor en aanhanger. De politie zal daarom zowel op vrijdag als zaterdag, voor- en na de optredens, extra controleren op het alcoholgebruik van tractorbestuurders en het vervoer van personen op aanhangwagens.