Gemeente Wijk bij Duurstede

Notitie Kansen voor starters op de woningmarkt

De notitie `Kansen voor starters op de woningmarkt' is 22 april jl. door de gemeenteraad vastgesteld.

Aanleiding
De afgelopen jaren is het voor starters op de woningmarkt steeds moeilijker geworden om tot de woningmarkt toe te treden door hoge huizenprijzen en lange wachttijden. Deze problematiek speelt niet alleen in Wijk bij Duurstede, maar ook landelijk. Daarom is de notitie `Kansen voor starters op de woningmarkt' opgesteld met daarin een actieprogramma dat gericht is op de gehele woningmarkt, maar met het doel de kansen van starters te vergroten.

Doel van de notitie en te nemen acties
Met deze notitie wil het gemeentebestuur de positie van de woningzoekenden in Wijk bij Duurstede en met name de starter op de woningmarkt te verbeteren.

Daarom is er besloten tot de volgende acties:

· het verhogen van de woningbouwproductie;

· streven naar het bouwen van 25 woningen per jaar voor starters;
· het bouwen van 40% `levensloopbestendige' woningen voor de doorstroming;

· het bouwen van 15% middeldure twee-onder-een-kapwoningen voor de doorstroming;

· jaarlijks aanwijzen van locaties voor de bouw van starterswoningen;
· bij toewijzing van starterswoningen vooral richten op lokale woningzoekenden.

Daarnaast is besloten dat voor het toegankelijk maken (beschikbaar stellen) van koopwoningen voor starters wordt ingezet op:
· verkoop van bestaande huurwoningen aan (koop)starters mogelijk maken. Hiervoor is het noodzakelijk dat er voldoende huurwoningen (gestreefd wordt naar 40%) bij nieuwbouwlocaties worden gerealiseerd;
· kopersondersteuning (Maatschappelijk Gebonden Eigendom) stimuleren;
· onderzoeken of en hoe het fonds Volkshuisvesting kan worden gebruikt om realisatie van starterswoningen en/of financiering hiervan te stimuleren;

· mogelijkheden nagaan om te experimenteren met het zogenoemde `te woonconcept'. (Dit wil zeggen dat bij het vrijkomen van een huurwoning van de woningstichting de klant die in aanmerking komt voor die woning kan aangeven of hij de woning wil kopen of huren. Vandaar de term `te woon'.)

De gemeente heeft de nota opgesteld in overleg met Woningbouwstichting Cothen en Woningstichting Volksbelang.

De notitie is in te zien in het gemeentehuis of op de website www.wijkbijduurstede.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. Claes Groot van de afdeling Strategie, Beleid en Projecten, via tel. 595595.