FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Buschauffeurs `bezetten' kantoren Arriva

Buschauffeurs van Arriva hebben de kantoren van hun werkgever in Dordrecht en Heerenveen `bezet'. De chauffeurs gingen naar binnen om uitleg op te halen over uitspraken van hun werkgever in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Algemeen directeur van Arriva, Anne Hettinga, liet weten dat de buschauffeurs `veel productiever' moeten worden.

Egon Groen, bestuurder van FNV Bondgenoten: "Deze mensen vragen zich af `hoe dan'. Ze zijn naar binnen gegaan om duidelijk te krijgen wat Hettinga eigenlijk bedoelt."

De actie van de Arriva-chauffeurs kwam op de dertiende dag van de landelijke acties van streekbuschauffeurs. Zij voeren actie voor een nieuwe cao. Om niet meer overlast voor scholieren en reizigers te veroorzaken dan strikt noodzakelijk, rijden er in de examenperiode wèl bussen in de spitsen. Vanaf zondag 1 juni wordt het werk helemaal neergelegd.

De bonden willen onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent, een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5% en een tegemoetkoming in de ziektekosten. Ook willen ze afspraken over sociale veiligheid voor chauffeurs en passagiers, een betere beloning van jonge chauffeurs en het behoud van de doorbetaalde pauze. Eerder kwamen de vakbonden met dezelfde werkgevers aan een andere onderhandelingstafels wel een goede cao overeen met vergelijkbare afspraken.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Openbaar Vervoer liepen 2 april 2008 vast.

De cao Openbaar Vervoer geldt voor 13.000 werknemers.
---