Gemeente Hengelo

Actueel

Koploperconvenant tijdbeleid in Den Haag ondertekend

Hengelo, 27 mei 2008

Koploperconvenant tijdbeleid in Den Haag ondertekend

Wethouder Janneke Oude Alink heeft gisteren samen met minister Plasterk van Emancipatie en staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag het Koploperconvenant Tijdbeleid ondertekend. Samen met zeven andere gemeenten. Hengelo heeft daarmee haar ambities voor een meer flexibele dagindeling zwart op wit gezet. De gemeente Hengelo gaat zich hiervoor de komende tijd inzetten.
De combinatie van werk, privé, opleiding en zorg is niet altijd makkelijk. De gemiddelde Hengeloër werkt tussen 9 en 5. Veel voorzieningen zijn dan ook open. Voor werkende Hengeloërs is het lastig hiervan gebruik te maken. Flexibele werktijden, handige openingstijden en digitale dienstverlening kunnen het voor vrouwen en mannen in Hengelo makkelijker maken om werk- en zorgtaken te combineren.

Voorbeeldrol

Sinds de start van het project Dagindeling in de wijk Slangenbeek in 2006 vervult Hengelo een voortrekkers- en voorbeeldrol op het gebied van tijdbeleid. In Slangenbeek zijn bewoners, verenigingen en kinderopvang met elkaar aan de slag zijn gegaan om oplossingen te vinden voor: arrangementen voor naschoolse opvang, opvang bij calamiteiten en het vergroten van het dienstenaanbod.

Ambities

Maar er is ook nog een hoop werk te verrichten in Hengelo. Zo is een avondopenstelling van bijvoorbeeld alle poliklinieken in het ziekenhuis SMT in Hengelo nog lang geen vanzelfsprekendheid. Ook moeten er meer dagarrangementen voor kinderen komen. Voor de langere termijn worden ambities geformuleerd op basis van een onderzoek naar de wensen van inwoners. Provinciaal wordt er meer samenwerking gezocht met de grote steden en met kleinere gemeenten die mogelijk kunnen aansluiten.