Provincie Limburg

Persberichten

Schaalgrootte voor Essent nodig
Grootaandeelhouder Limburg

De publieke belangen van energiebedrijf Essent zijn het meest gediend als het commerciële deel van het bedrijf zich aansluit bij een strategische, eventueel buitenlandse, partner. Alleen met schaalgrootte kan het bedrijf op lange termijn betrouwbare en duurzame energie leveren aan de burger tegen een gunstige prijs. Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg, als grootaandeelhouder van Essent, in een voorgenomen standpunt aan Provinciale Staten (PS) voorgelegd.

De Wet Onafhankelijk Netbeheer (Splitsingswet) die per 1 juli 2008 in werking treedt, maakt een herbezinning op de publieke rol als aandeelhouder noodzakelijk. De wet schrijft voor dat een energiebedrijf zich moet splitsen in twee verschillende bedrijven: een netwerkbedrijf (dat altijd in handen van de overheid blijft) en een commercieel energieproductie- en leveringsbedrijf. Tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de internationale energiemarkt krijgt het commerciële bedrijf van Essent met steeds meer internationale en grotere concurrentie te maken. Hierdoor wordt schaalgrootte belangrijk. Om deze redenen vindt GS het van belang dat zij het productie- en leveringsbedrijf van Essent de ruimte geven om op een nader te bepalen moment aan te sluiten bij of samen te gaan met een strategische partner. Alleen dan kan de concurrentiepositie en continuïteit van het bedrijf en daarmee de levering en de betaalbaarheid van energie voor burgers gewaarborgd worden.

Proces
De Provincie is grootaandeelhouder (16,1%) van het bedrijf Essent. De voorgestelde strategie wordt besproken worden in de Statencommissie voor het Economische Domein 20 juni 2008 en in PS op 25 juni 2008. De toekomststrategie van het bedrijf zullen de aandeelhouders eind juni 2008 in een besloten aandeelhoudersvergadering vaststellen.

28-5-2008 13:09