Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 28 mei: persberichten

28-5-2008 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de B&W-besluiten van 27 mei.

Grondstromenbeleid geactualiseerd

Op basis van het recente Rijks Besluit Bodemkwaliteit heeft de gemeente Delfzijl haar bodembeheersplannen en bodemkwaliteitskaarten gedeeltelijk geactualiseerd. De plannen en kaarten die zijn geactualiseerd gelden voor het bebouwde gebied.

De plannen en kaarten van het buitengebied zijn niet geactualiseerd omdat dit een lagere dynamiek kent dan die van de bebouwde kom. De bodembeheersplannen beschrijven de voorwaarden voor hergebruik en toepassing van grond als bodem in de gemeente Delfzijl. Bij verplaatsingen van grond zonder de bodembeheersplannen en kaarten is een bodemonderzoek nodig. Dankzij de geactualiseerde bodemkwaliteitskaart mag tussen gebieden met een vergelijkbare bodemkwaliteit verplaatsing zonder bodemonderzoek plaatsvinden. De verplaatsing moet wel altijd bij de gemeente worden gemeld.

De provincie Groningen is de trekker geweest achter de actualisatie van de bodembeheersplannen en kwaliteitskaarten omdat deze bijdragen aan een uniform beleid in de gehele provincie.

Studie naar leidingverbinding tussen Eemshaven en Delfzijl

Het college stelt 5.000 euro beschikbaar aan de Stichting Utilitaire Faciliteiten Ontwikkeling Oosterhorn (UFO) voor een studie naar een verbinding van leidingen tussen het industrieterrein Oosterhorn in Delfzijl en de Eemshaven.

Door de aanleg van de leidingverbinding worden de bedrijventerreinen van Eemshaven en Delfzijl met elkaar verbonden en kunnen bedrijven op deze bedrijventerreinen gemakkelijker gebruik maken van elkaars stofstromen (onder andere energie in de vorm van koude-warmteuitwisseling). Dit is bevorderlijk voor zowel nieuwe investeerders als het bestaande bedrijfsleven en het versterkt bovendien de verschillende functies van beide industriegebieden. Grondstoffen voor de industrie in Delfzijl kunnen dan in grotere volumes worden aangeleverd.

Stichting UFO en de NOM maken samen een plan van aanpak voor de realisatie van de leidingenstraat. Naast een tracéstudie gaat het om de organisatie van het aanleggen en beheer van de leidingen, de vergunningen en verordeningen. Het is de bedoeling om in het najaar van 2008 dit plan van aanpak gereed te hebben.

Er zijn drie mogelijke tracés denkbaar tussen de Eemshaven en Delfzijl. De kortste via Holwierde, maar die zou niet geschikt zijn voor gevaarlijke stoffen, of een route om Appingedam heen of door de Eems.

College presenteert speerpunten komende jaren in Kadernota 2008

In de Kadernota 2008 stelt het college speerpunten voor de komende jaren voor. De Kadernota vormt een belangrijke schakel in de planning- en controlcyclus van de gemeente. Hierin worden de kaders voor de programmabegroting 2009 en de meerjarenbegroting aangegeven. Verder is in de Kadernota de 1e rapportage over 2008 verwerkt. Het college van B&W stelt de raad voor de kadernota 2008 vast te stellen.

Voor de komende jaren onderscheidt het college de volgende speerpunten: Versterken van de bezetting en de positie van communicatie in de organisatie, uitbreiden van het fietspadennetwerk, verder ontwikkelen van het Lokaal Sociaal Beleid, een begin maken met een actief arbeidsmarktbeleid, convenant opstellen met bedrijfsleven over beheer van de geluidruimte, een start maken met het aantrekkelijker maken van het centrum, het introduceren van de nieuwe Wet op Ruimtelijke ontwikkeling (inclusief omgevingsvergunning), het intensiveren van de samenwerking met de DEAL-gemeenten en het opstellen van een nieuw klimaatprogramma.

De bespreking van de kadernota staat gepland tijdens een speciale raadsbijeenkomst op 5 juni. De kadernota wordt in de extra raadsvergadering van 19 juni behandeld.

Delfzijl huldigt kampioenen tijdens Nieuwjaarsbijeenkomst

Het college van B & W wil aandacht geven aan Delfzijlsters die een bovengemiddelde prestatie hebben geleverd op het gebied van sport en cultuur. Deze kampioenen worden tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst gehuldigd door het gemeentebestuur.

Het gaat om prijswinnaars bij officiële Nederlandse, Europese of Wereldkampioenschappen of vergelijkbare wedstrijden. De prijswinnaars moeten uiteraard woonachtig zijn in de gemeente Delfzijl. Winnaars kunnen aangemeld worden via gemeente@delfzijl.nl.

Overige berichten

Tot en met 6 juni kunnen inwoners hun mening geven over Centrumplannen

De plannen van de drie ontwerpbureaus die vorige week woensdag zijn gepresenteerd aan de inwoners van Delfzijl, kunnen nog steeds bekeken worden in het gemeentehuis en op deze website van de gemeente Delfzijl en www.wonenindelfzijl.nl. Zij kunnen daar tot en met 6 juni ook hun mening geven over de ontwerpen.