Stadsbelangen Mestreech

Vergunning Kunsttour Maastricht, bericht aan College van B&W

Aan: College van B& W
Gemeente Maastricht
EX.art 37 vragen.
Naar aanleiding van de Kunsttour Maastricht 2008 van het afgelopen weekend (24 en 25 mei) heb ik een aantal opmerkingen. Héél ruim van tevoren heeft de projectleider van de Kunsttour, dhr. Paul Weijden, een vergunning aangevraagd bij de gemeente om met een aantal kunstenaars te mogen exposeren in het Eifelgebouw van de Sphinx. Bij deze aanvraag was een volledige tekening, inclusief de plek van brandblussers, bijgesloten. Na lange tijd niets gehoord te hebben, nam de projectleider zelf contact op met de afdeling vergunningen. Een vrouwelijke stem verzekerde hem dat de vergunning er zou komen, en naar aanleiding van deze toezegging werd de hal voor expositie klaargemaakt. Echter, drie uur (!) voor opening van de Kunsttour kwam ing. Kicken in de hoedanigheid van ambtenaar van de gemeente Maastricht verkondigen dat de vergunning werd geweigerd, omdat er te weinig nooduitgangen zouden zijn. Het gevolg was dat de kunstenaars hun werken voor een groot gedeelte moesten verplaatsen naar een voor het publiek ontoegankelijke plek achter hekken. Zelf ben ik mij vervolgens op de hoogte gaan stellen in de Timmerfabriek met zijn kleine kamertjes, waar in alle drukte maar een enkele nooduitgang beschikbaar was, en daar was een vergunning blijkbaar geen probleem. Over het bovenstaande stelt Stadsbelangen Mestreech de volgende vragen:


1. Bent U het met ons eens dat een personeelstekort er mede de oorzaak van is dat de mededeling, of de vergunning wel of niet verstrekt wordt, veel te laat komt?


2. Er is sprake van gemaakte kosten door de projectleider (schoon- en klaarmaken van de hal, plus het door ing. Kicken ineens verplicht gestelde hekwerk) en gemiste inkomsten bij de kunstenaars (potentiële kopers konden de kunstwerken niet zien). Dit op basis van de door de gemeente foutief verstrekte informatie dat de vergunning verleend zou worden. Wie draait er op voor deze gemaakte kosten en gemiste inkomsten?


3. Hoe is het mogelijk dat telefonisch toezeggingen worden gedaan, die achteraf gezien geen enkele grond hebben?


4. In het licht van deze blunder, hoe moet het streven worden gezien om van Maastricht de Culturele Hoofdstad van Europa te laten worden?

Stadsbelangen Mestreech Stadsbelangen Mestreech burger-niet-raadslid raadslid
Hugo Close John Steijns
Rondostraat 9 Varensdaal 36
6217 CX Maastricht 6228 GD Maastricht