Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle aan den IJssel, berichten uit het college

Op dinsdag 20 mei en op dinsdag 27 mei 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Besluit dinsdag 20 mei

Subsidiestop per 1 januari 2009 aan de Capelse Muziekschool Het college besloot in principe, vanwege de financiële problemen bij de Capelse Muziekschool (CMS), per 1 januari 2009 de subsidie stop te zetten. De CMS heeft al geruime tijd financiële problemen, die haaks staan op de plicht van de gemeente om zorgvuldig met publiek geld om te gaan. Verder besloot het college in principe om de maandelijkse subsidie aan de CMS á E 43.000 met ingang van juni 2008 aan te wenden voor de betaling van de salarissen van de personeelsleden van de CMS. Hierdoor zou het voor de CMS mogelijk zijn om muziekseizoen 2007-2008 af te ronden. Het college besloot in principe het verschil tussen de kosten voor de salarissen en de maandelijkse beschikbare subsidietermijnen te factureren aan de CMS. Het college besloot verder de subsidie en de betaling van de salarissen in principe met ingang van 1 januari 2009 stop te zetten en het bestuur schriftelijk in kennis te stellen van de door het college genomen besluiten. Het college stemde verder in met de "werkopzet Breedtecultuur 2009, aandachtsgebied muzikale vorming" en heeft de portefeuillehouder verzocht om deze verder uit te werken.

Besluiten dinsdag 27 mei

Concept-stedenbouwkundige randvoorwaarden Evertsenstraat 1-9 Schipper 's-Gravenhof vastgoed diende een voorstel in om de bedrijfsgebouwen aan de Evertsenstraat 1-9 te herontwikkelen. Het plan is om woningen boven bedrijven op de begane grond te maken. Dit past niet in het huidige bestemmingsplan, waar de locatie bestemd is voor bedrijfsdoeleinden. Het college stelde de concept-stedenbouwkundige randvoorwaarden vast. De plannen zijn vrijgegeven voor opmerkingen van direct omwonenden en belanghebbenden.

Managementrapportage Wmo-individuele voorzieningen Het college stelde de managementrapportage individuele voorzieningen over het eerste kwartaal 2008 vast. In deze rapportage wordt verantwoording afgelegd over prestaties en financiën van de Wmo op gebied van de individuele voorzieningen.

Reactie Stichting 400 meter kunstijsbaan
Het college stelde een conceptbrief aan het bestuur van de Stichting 400 meter Kunstijsbaan Capelle aan den IJssel vast. Deze brief gaat onder meer over de taxatie van het erfpachtrecht van de IJsbaanlocatie.

Agenda en vergaderstukken ALV VNG akkoord
Het college stemde in met de agenda en vergaderstukken van de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die plaatsvindt op 4 juni a.s. in 's-Hertogenbosch.

Rapport Regioplan naar aanleiding van de evaluatie instrument loonkostensubsidies Het college nam kennis van het Rapport Regioplan over de werking en de effectiviteit van het instrument loonkostensubsidie. Uit het rapport blijkt dat loonkostensubsidie een effectief middel is om uitstroom uit de bijstand te realiseren. Tot 2008 zijn in totaal 498 klanten van Sociale Zaken uitgestroomd uit de bijstand. Voor ongeveer de helft van het totaal aantal klanten resulteerde loonkostensubsidie in betaald werk. Ruim driekwart van de klanten vindt werken met een loonkostensubsidie beter dan het hebben van een uitkering. De klanten zijn minder tevreden over de inhoud van het werk. De werkgevers zijn in principe tevreden met de uitvoering van de loonkostensubsidie. Om de effectiviteit nog verder te verhogen heeft het college besloten een aantal actiepunten nader uit te voeren.

Verwijderen van voetgangersbruggen
Het college stelde het conceptraadsvoorstel en -raadsbesluit over de verwijdering van voetgangersbruggen vast. Er worden zeven bruggen verwijderd, namelijk de Elegastbrug, Ferdinand Huyckbrug, Fidelio, Hilde erf west, Librije en tweemaal een brug bij de Wingerd. Bewoners moeten hierdoor maximaal ongeveer 165 meter omlopen. De voetgangersbruggen verkeren in slechte staat van onderhoud. Als voetgangersbruggen zouden blijven, zouden deze vervangen moeten worden.

Tijdelijke ijsbaan op het Amnestyplein
Het college koos ervoor na een verdeeld advies van de commissie Middelen en Buitenruimte, dit jaar een tijdelijke ijsbaan te realiseren op het Amnestyplein. Het evenement op het Amnestyplein krijgt een sportief karakter. Hiermee is, even als voorgaande jaren, voor duizenden jonge en oudere Capellenaren ook dit jaar weer schaatsplezier verzekerd.

Wijziging Wet sociale werkvoorziening
Op 1 januari 2008 wijzigde de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). De wijzigingen hebben geleid tot meer sturingsmogelijkheden voor gemeenten en meer zeggenschap voor de Wsw-er zelf. Uitvoering van de Wsw gebeurt door Promen. Dit is een gemeenschappelijke regeling. Naast Capelle aan den IJssel doen er nog dertien andere gemeenten mee. Op basis van de gemeenschappelijke regeling zijn alle bevoegdheden overgedragen aan Promen. Daarom zijn de door de wetswijziging benodigde verordeningen door hen opgesteld. Ook wordt een dienstverleningsovereenkomst tussen onze gemeente en Promen aangegaan. Voor de langere termijn moet bekeken worden of de regeling ongewijzigd kan blijven of dat er een andere verantwoordelijkheidsverdeling tussen Promen en de gemeente Capelle aan den IJssel moet komen. Het college nam kennis van een notitie door Stimulansz. Daarin worden de wetswijzigingen en de consequenties voor de gemeente geschetst.

Advies voortgang Thuis in Schollevaar Oost
Het college nam kennis van de wijkvisie Schollevaar Oost. Deze bevatte de hoofddoelen voor de toekomst van Schollevaar Oost (aantrekkelijke en herkenbare buurten, betrokken en actieve bevolking, sterke sociaal maatschappelijke structuur), de randvoorwaarden en negentien projecten. Ook nam het college kennis van het plan van aanpak 2008 Schollevaar Oost. In dit plan staan drieëntwintig projecten die de gemeente samen met Com·wonen gaat uitvoeren. Er zijn in Capelle aan den IJssel vijf aandachtswijken waarvoor een buurtenaanpak is ontwikkeld (Hoven/Wiekslag, Hoeken, Florabuurt, Rondelen en Schollevaar West). Het college stemde in Schollevaar Oost hieraan toe te voegen. Schollevaar Oost zit in de beheerfase en kan daardoor dienen als pilot voor de andere wijken.

Gunning Europese aanbesteding Work First-trajecten Het college besloot voor het inkopen van Work First-trajecten een overeenkomst met Promen te sluiten.

Huisvesting New Age Centrum/Paraspirit
Het college stelde een brief aan het New Age Centrum vast. Daarin stelt het college dat de eigenaren van dit centrum niet unfair zijn behandeld. Daarnaast geeft het college aan dat het niet mogelijk is het door de eigenaren beoogde centrum in Fascinatio te realiseren. Het plan past niet binnen het bestemmingsplan en er zijn geen vrije kavels beschikbaar.