Gemeente Veenendaal


Kadernota 2009-2012: Sluitende begroting voor 2009

Het college van B en W presenteert vandaag met de Kadernota 2009 een nagenoeg sluitende meerjarenbegroting aan de gemeenteraad. Van 2009 tot en met 2011 zijn voldoende middelen beschikbaar. In 2012 vertoont het meerjarenperspectief nog een klein tekort.
Met het raadsprogramma 2006-2010 als uitgangspunt heeft het ingezette solide financieel beleid een vervolg gekregen. Daardoor kunnen B en W ook nu weer een begroting aanbieden, zonder dat daarvoor bezuinigd hoeft te worden of de Ozb moet worden verhoogd. Tevens is er ruimte voor een aantal nieuwe ontwikkelingen.

Raadsprogramma 2006-2010

Voor het opstellen van de Kadernota 2009 heeft het college onder meer gekeken naar het raadsprogramma 2006-2010. Het raadsprogramma is onlangs geëvalueerd. Aan het merendeel van het raadsprogramma is inmiddels uitvoering gegeven. De afgelopen jaren zijn veel zaken afgerond of in gang gezet. De nog resterende punten worden het komende jaar opgepakt. De evaluatie wordt op korte termijn aan de gemeenteraad aangeboden.

Nieuwe ontwikkelingen

In totaal wordt in de Kadernota voor ruim 1,1 miljoen in 2009, oplopend tot ruim 2,6 miljoen in 2012, aan nieuw beleid voorgesteld. Zo wordt onder meer aandacht besteed aan de versterking van het promotie- en het veiligheidsbeleid. Gelet op het huidige draagvlak in de samenleving heeft het college het voornemen om de oprichting van de Stichting Promotie Veenendaal financieel te ondersteunen. Om de veiligheid te verhogen stellen Ben W voor geld vrij te maken voor cameratoezicht. Daarnaast worden aanvullende middelen beschikbaar gesteld voor acquisitie van nieuwe bedrijven, speelruimtevoorzieningen en adequaat wegbeheer. Op het sociale vlak is er extra aandacht voor cultuur(educatie), (amateur)kunst en jongerenwerk. Zo stelt het college voor om voor de verlevendiging van het Cultuurplein een cultuurmakelaar aan te stellen en een sportbuurtwerker voor de ondersteuning van het gebruik van de JOPs en de bovenwijkse jeugdvoorziening. Nieuwe investeringen worden in de eerste jaren met name gedaan voor uitbreiding van de onderwijshuisvesting en het realiseren van het ontmoetingshuis in Veenendaal-oost. Voor de nieuwe jaarschijf 2012 komen hier investeringen in sportaccommodaties, een buurtschapvoorziening in Veenendaal-oost en het realiseren van een evenemententerrein bij.

Ontwikkeling rijksuitkering

In maart is de algemene uitkering op basis van de afrekening over 2007 voor onze gemeente structureel met 250.000 gekort. Dit tekort is gedekt in de Kadernota 2009. Onlangs is van het ministerie van Binnenlandse Zaken aanvullende informatie ontvangen over de ontwikkeling van de rijksuitkering. Op dit moment worden de financiële gevolgen hiervan voor onze gemeente bepaald. Nog voor de behandeling van de Kadernota 2009 wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd.

Vervolgproces

De behandeling en vaststelling van de Kadernota 2009 door de raad is gepland op 14 juli 2009. In de commissievergaderingen van juni (16 t/m 19 juni) is er gelegenheid om in te spreken. Op basis van de door de raad gestelde kaders stelt het college vervolgens de Programmabegroting 2009 op die door de gemeenteraad wordt behandeld in november 2008.