Gemeente Veenendaal


Onderzoekers brengen rapport uit over nieuwbouw Valleibad

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de conclusies en aanbevelingen uit de beide onderzoeksrapporten over zwembad De Vallei. Begin april gaf het college een accountantskantoor opdracht onderzoek te doen naar de rechtmatige besteding van het budget voor de nieuwbouw van het zwembad. Sportfondsen Nederland werd gevraagd de bouwkundige en installatietechnische kwaliteit van het bad te onderzoeken.

Vooraf

Begin 2002 heeft de gemeenteraad 12,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van het nieuwe zwembad. In 2007 bleek dat het budget is overschreden, onder andere door hogere kosten voor het parkeren, meerwerk, advies en toezicht. Het college heeft vorig jaar opdracht gegeven een intern onderzoek in te stellen naar de gang van zaken rondom de nieuwbouw van het bad. Bovendien werd begin dit jaar duidelijk dat het nieuwe bad enkele gebreken vertoont, zoals met de klimaatbeheersing, de akoestiek en materiaalgebruik. Op basis van de resultaten van het interne onderzoek en de gesignaleerde bouwkundige en installatietechnische problemen heeft het college begin april van dit jaar aan twee externe bureaus opdracht gegeven een onderzoek in te stellen.

Bevindingen externe onderzoekers

De bevindingen van de externe onderzoekers komen in hoofdlijnen overeen met de bevindingen uit de interne onderzoeken. De accountants hebben geconstateerd dat de projectorganisatie voor de bouw van het nieuwe zwembad ontoereikend was ingericht en heeft gefunctioneerd. Zij constateren ook dat binnen de projectorganisatie op onderdelen onrechtmatig is gehandeld door onder andere kosten ten onrechte op andere budgetten te boeken om zo het investeringsbudget te ontlasten. De budgetoverschrijding bedraagt volgens de accountants tenminste 750 duizend euro.

Sportfondsen concludeert dat over het algemeen het werk volgens het bestek is uitgevoerd. Bouwkundig zijn er wel tekortkomingen geconstateerd ten opzichte van de kwaliteitseisen in het programma van eisen. De eerder gesignaleerde bouwkundige en installatietechnische problemen worden door Sportfondsen bevestigd. De keuze van sommige materialen is in strijd met de doelstelling om onderhoudsarme materialen te gebruiken. De afhandeling van het project is niet naar behoren geweest. Op dit moment moeten nog restpunten worden afgehandeld.

Standpunt college

Het college stemt in met de conclusies uit de onderzoeksrapporten en neemt de aanbevelingen over. Binnenkort vinden gesprekken plaats met de architect en met de installateur. Het college komt in de loop van dit jaar met voorstellen om de bouwkundige en installatietechnische problemen in het zwembad op te lossen. De onderzoeksresultaten benadrukken nog eens het belang van de reeds ingezette koers om tot een andere organisatie te komen. Nog voor het zomerreces gaat het college met twee organisatorische maatregelen aan de slag. Het projectmatig werken wordt verder geprofessionaliseerd en de controlfunctie wordt gecentraliseerd. Eventuele personele maatregelen, die een gevolg zijn van de onderzoeksresultaten, heeft het college nog in beraad.

Exploitatie

Het college heeft Sportfondsen ook gevraagd met adviezen te komen voor de verbetering van de exploitatie. Die adviezen worden half juni a.s. aan het college aangeboden.