Gemeente Veenendaal


Start projecten voor een beter milieu

Het college wil werk maken van het tegengaan van klimaatsverandering. Een bijdrage voor inwoners die energie besparen, schone gemeentelijke voertuigen, aanpassingen aan de openbare verlichting, een klimaatneutrale bedrijfsvoering en uitbreiding van de duurzame energievoorziening in Veenendaal-oost zijn voorbeelden van de projecten die het college opstart. Milieuwethouder Pilon is blij met de maatregelen: Met deze projecten kunnen we als gemeente werken aan de ambitie om het milieu in Veenendaal te verbeteren. We beginnen zoals de slogan zegt bij onszelf!.

In 2020 wil de gemeente voldoen aan de rijksdoelstelling voor klimaatbeleid en de afspraken die het rijk met de gemeenten hebben gemaakt. Dat betekent 20 % minder uitstoot van CO2 en 20 % van het totale energieverbruik moet dan bestaan uit duurzame energie (zon, wind, biomassa etc.). Per jaar moet 2% energie worden bespaard.

Maatregelen

Om deze doelstellingen te realiseren, gaat de gemeente een aantal projecten opstarten:

* Zo wil het college een bijdrageregeling in het leven roepen voor particulieren die energiebesparende voorzieningen treffen aan hun woning;

* Een groot deel van de gemeentelijke voertuigen moet schoon en zuinig gaan rijden (op aardgas of biobrandstof). Ook wil de gemeente bedrijven stimuleren over te schakelen op aardgas en moet er minimaal één mogelijkheid komen in Veenendaal om aardgas te kunnen tanken;

* Veel lampen in de openbare verlichting moeten vervangen of aangepast worden;

* Voor de uitbreiding van het gemeentehuis wordt gebruik gemaakt van warmte-koude opslag in de bodem. De gemeentelijke bedrijfsvoering moet in 2015 klimaatneutraal zijn;

* Het door de gemeente samen met projectontwikkelaars opgerichte duurzame energiebedrijf DEVO moet haar activiteiten gaan uitbreiden over geheel Veenendaal-oost.

* De gemeente wil samen met de woningcorporaties afspraken maken over verbeteringen van de energielabels van de bestaande woningen (meer isolatie, zuiniger installaties etc.).

Kosten

Burgemeester en wethouders stellen voor de eerste vier jaar 75.000 per jaar uit voor de uitvoering van dit programma te reserveren. Van het rijk verwacht de gemeente een bijdrage uit de subsidieregeling Lokaal Klimaatbeleid (ca. 100.000).

Het klimaatbeleidsplan wordt op 19 juni in de raadscommissie WERK besproken en daarna op 3 juli in de gemeenteraad vastgesteld.