Bestuurswisseling bij ECABO

28/05/2008 14:46

ECABO

Nieuwe voorzitter vol vertrouwen over invoering competentiegericht beroepsonderwijs in mbo

"Er heerst een hardnekkige mythe dat er straks geen kennis meer wordt opgedaan in het mbo. Maar bedrijfsleven en beroepsonderwijs weten dat competentiegericht leren gericht is op een optimale verwerving van kennis, vaardigheden én houding", aldus Nico Bezemer die vanaf 1 juni de nieuwe bestuursvoorzitter is van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven ECABO. Gisteren vond de bestuursoverdracht plaats.

De kersverse voorzitter legt uit dat de invoering van competentiegericht beroepsonderwijs onontkoombaar is. "Al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw maakt het middelbaar beroepsonderwijs een ontwikkeling door waarin buitenschools praktijkleren steeds belangrijker wordt. Competentiegericht onderwijs vormt een mijlpaal in deze ontwikkeling. Bedrijfsleven en beroepsonderwijs beseffen dat competentiegericht onderwijs het beste tot zijn recht komt in de praktijk", aldus Bezemer.

Zeggenschap

ECABO twijfelt niet aan de professionaliteit bij Regionale Opleidingen Centra om competentiegericht onderwijs in te richten. De invoering daarvan is immers al jaren gaande en zelfs al grotendeels voltooid. Wel vestigt Bezemer de aandacht op het gegeven dat leerbedrijven nog te weinig zeggenschap hebben over de inrichting van het buitenschools praktijkleren. "Dan kun je denken aan de aansluiting bij het onderwijs op school, instroommomenten en de duur van stages."

Als tweede aandachtspunt benoemt Bezemer de kwaliteit van de examinering in het mbo. "Ook hier wil ik onderstrepen hoe belangrijk het is dat het bedrijfsleven betrokken is bij de examinering in het mbo. "

Samenstelling bestuur

Het nieuwe bestuur van ECABO treedt op 1 juni aan en is als volgt samengesteld:

de hr. N.J. Bezemer - directeur HBD Total Security

de hr. M. Kolsteren - directeur mbo-hbo NTI

de hr. B. W.E. Taselaar - operationeel directeur Vereniging ICT-Office

mevr. J. Buis - bestuurder FNV Bondgenoten

de hr. J. P. Westein - bestuurder De Unie

de hr. G. Vreugdenhil - lid CvB ROC Amsterdam - Flevoland

Over ECABO

ECABO is het kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen en verbindt beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Ze doet dit met producten en diensten gericht op praktijkleren, competentiegericht beroepsonderwijs en examinering voor vmbo, mbo, hbo en particuliere opleiders. Meer informatie vindt u op www.ecabo.nl.





http://www.ecabo.nl/


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,