Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 28 mei 2008

Kenmerk 081

Wijksteunpunten Wonen lopen goed

Tjeerd Herrema, wethouder Volkshuisvesting, wil voor 2009 en 2010 opnieuw 1 miljoen euro per jaar uittrekken voor de Wijksteunpunten Wonen. Hij zal dit inbrengen bij de komende begrotingsgesprekken. De wethouder maakte dit bekend naar aanleiding van de positieve evaluatie van de wijksteunpunten over de periode vanaf september 2007, toen de meeste steunpunten werden geïnstalleerd. Voorwaarde is dat de stadsdelen meebetalen.

Wethouder Tjeerd Herrema: "Bij wijksteunpunten kunnen bewoners met al hun vragen terecht bij één herkenbaar loket. De evaluatie laat zien dat de mensen dat erg waarderen. Een aantal aspecten kan nog worden versterkt, maar de Wijksteunpunten voorzien duidelijk in een behoefte."

De collegepartijen hebben in het programakkoord afgesproken dat de gemeente het instellen van Wijksteunpunten Wonen in alle stadsdelen zou stimuleren. Daarvoor werd voor 2007 en 2008 een stimuleringsbijdrage van 1 miljoen euro per jaar aan de stadsdelen beschikbaar gesteld, onder voorwaarde dat de bijdrage van de stadsdelen niet lager zou zijn dan wat zij voordien aan de huurteams bijdroegen. De huurteams zijn onderdeel van de wijksteunpunten gaan uitmaken.

De evaluatie van de Wijksteunpunten Wonen, uitgevoerd door de Dienst Wonen en gebaseerd op onderzoek onder stadsdelen, Huurdersvereniging Amsterdam en medewerkers en gebruikers van de wijksteunpunten, is positief. Op 1 oktober 2007 waren de wijksteunpunten in alle stadsdelen actief. In het vierde kwartaal van 2007 waren er al 10.000 korte contacten met bewoners en werden 3100 bewoners geholpen met onderwerpen die onder de nieuwe dienstverleningsformule van de wijksteunpunten vallen.

Vergeleken met de periode voor 2006 is de situatie duidelijk verbeterd: · Bewoners kunnen met al hun vragen over wonen terecht bij één loket op een herkenbare locatie en met een duidelijk gezicht naar buiten. · De dienstverlening is uitgebreid, vooral op het gebied van bewonersondersteuning en participatie.
· Bewoners worden proactief benaderd (medewerkers van de wijksteunpunten gaan actief de buurt in). · Er worden nieuwe groepen huurders bereikt. · De samenwerking met andere organisaties binnen het stadsdeel en stedelijk is geïntensiveerd.

Noot voor de pers:

Annelies van Dijk, woordvoerder wethouder Herrema, 020 552 3409 Pim de Ruiter, Dienst Wonen, 020 552 7138