Gemeente Spijkenisse


Samenwerking gemeenten op Voorne-Putten nu krachtig ter hand nemen

28 mei 2008

De colleges van de gemeenten op Voorne-Putten willen de komende periode afspraken maken over een aantal vormen van verregaande samenwerking.

Aanleiding daarvoor is op 27 mei 2008 verschenen rapport naar de regionale bestuurskracht op het eiland. Daaruit blijkt dat de operationele en strategische samenwerking tussen de gemeenten op Voorne-Putten matig is. Het rapport is opgesteld door het adviesbureau B&A consulting uit Den Haag.

Deze regionale bestuurskrachtmeting is een vervolg op de rapporten over de lokale bestuurskrachtmeting van de verschillende gemeenten op Voorne-Putten die in december zijn uitgekomen. Ook toen al bleek dat de samenwerking tussen de verschillende gemeenten op het eiland veel beter kan. De conclusies en aanbevelingen van deze regionale meting worden door de besturen van de vijf gemeenten in algemene zin onderschreven en gebruikt om het bestuur en de onderlinge samenwerking verder te versterken. Gunstige uitzondering, zo blijkt uit het rapport, is het bereikbaarheidsconvenant waarin de gemeenten op Voorne-Putten gezamenlijk zijn opgetreden voor een betere ontsluiting van het eiland.

Als belangrijke oorzaken voor de matige samenwerking noemt het onderzoeksbureau de verschillende omvang van de gemeenten, een defensieve en emotionele houding uit angst voor een gemeentelijke herindeling en het niet opbouwen van dossiers waarin een gemeenschappelijk belang voor de gemeentes ligt.

Er zijn echter veel ingrediënten aanwezig voor een krachtige en bloeiende gemeenschap op Voorne-Putten. De onderzoekers bevestigen de potentie die Voorne-Putten heeft!

De komende periode zullen de gemeenten werken aan een bestuurlijk plan van aanpak inclusief inhoudelijke agenda om de samenwerking structureel te verbeteren, waarbij de vijf gemeenteraden gezamenlijk betrokken worden.
Bijlagen
Eindrapport RBKM
Eindrapport Regionale Bestuurskrachtmeting, versie 22 mei 2008 (pdf, 261 KB)