PvdA Rotterdam


In memoriam Hans Weterman

Wo 28 Mei 2008
In memoriam Hans Weterman

Hans Weterman 1918-2008

Hans Weterman is afgelopen zondag op 90 jarige leeftijd overleden. Op zaterdag 16 februari vierde hij met vrienden en bekenden zijn verjaardag: heel karakteristiek met de pet op en een drankje in zn hand is hij te zien op de fotos die zijn geplaatst op de website van de PvdA Rotterdam. Een trouw en scherpzinnig partijgenoot is er niet meer. Tot op zeer hoge leeftijd was hij actief in en betrokken bij de PvdA Rotterdam. Een markante man. Altijd in voor debat. Altijd voorzien van een heldere opvatting. Een sociaal-democraat in hart en nieren. Ook een hartelijke man. Plezierig in de omgang. Iemand met stijl. Klein van stuk. Groot qua geest.

Hans was ridder in de Orde van Oranje Nassau en onderscheiden met de Wolfert van Borselenpenning van de stad Rotterdam. Hij was voor de PvdA vice-voorzitter in de periode 1990-1994 en actief in vele werkgroepen en adviescommissies, waaronder de Ouderenadviesraad.

Familie, vrienden en partijgenoten nemen afscheid van Hans in de Citykerk Het Steiger aan het Hang 18 op vrijdag 30 mei om 12.00 uur. De begrafenis vindt aansluitend plaats op de R.K. begraafplaats St Laurentius in Crooswijk. Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in restaurant Plaswijck. Wij zullen Hans missen. Maar we hebben vooral veel mooie en goede herinneringen aan zijn werk in én buiten de PvdA Rotterdam. Toos van der Vos en Gerard Schuiling vertellen hieronder hoe zij zich Hans herinneren en wat hij heeft betekent voor onze beweging. Wij hopen dat die herinneringen de mensen , die dicht bij Hans staan deze weken en maanden zullen troosten bij het verdriet over zijn overlijden.

Peter van Heemst,
Fractievoorzitter PvdA Rotterdam
en
Marja Bijl,
Voorzitter PvdA afdeling Rotterdam

Toos van der Vos, oud PvdA gemeenteraadslid, lid van de Ouderenadviesraad

Het zal niet vaak voorkomen dat van een negentig jarige gezegd wordt hij is te vroeg van ons heengegaan.Natuurlijk zagen wij je krachten verminderen, maar je denkvermogen bleef goed. Derhalve bleven wij als Ouderenadviesraad (RAO) profiteren van jouw adviezen. Je bent op velerlei gebied werkzaam geweest in en voor de PvdA. Naar onze mening lag jouw kracht er in een onderwerp diep uit te putten, goed te luisteren en iemand niet snel te corrigeren.

Zo heb jij als voorzitter van de gemeentelijke Stedelijke Adviesgroep Ouderenbeleid een adviesgroep die helaas niet meer bestaat- aan de Commissie Volksgezondheid van de Gemeenteraad van Rotterdam - namens alle ouderen - veel adviezen uitgebracht. Gewaardeerd binnen onze eigen kring, maar zeker ook in andere fracties. Zo denken wij dat jouw leven altijd in het teken heeft gestaan om je medemens serieus te nemen en hem of haar te helpen een eigen standpunt te bepalen. Wij als RAO, waar je eens voorzitter van was, zullen je missen.

Gerard Schuiling, voorzitter deelraad Kralingen-Crooswijk

Hans Weterman was vice- voorzitter van het Gewestelijk Bestuur dat begin 1990 aantrad na een crisis rond de vaststelling van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het voorgaande gewestelijk bestuur was collectief afgetreden in verband met genoemde kwestie. Er voor in de plaats kwam een bestuur met veel goede wil en niet te veel ervaring dat de vastgelopen verhoudingen in de partij weer vlot moest trekken. Het tot dan op controle gerichte regime (binnenskamers georganiseerd wantrouwen genoemd ) moest plaats maken voor vertrouwen, onbevangenheid en besturen op opstand. Dat lukte wonderwel en niet in de laatste plaats door de inbreng van Hans Weterman. Als (kersverse) voorzitter was Hans voor mij een grote steun die mij op een prettige en constructieve wijze feedback gaf. Hans was door de selectiecommissie bewust voorgedragen voor dit bestuur vanwege zijn grote ervaring, kennis en warme persoonlijkheid. Gedreven, vasthoudend, altijd vertrouwen houdend was Hans bezig vorm te geven aan de sociaal democratie, maar ook steeds prikkelend en uitdagend omdat niets vanzelfsprekend is en er altijd weer zaken zijn die verworven moeten worden voor mensen die een steun in de rug nodig hebben. Hans, toen al op leeftijd, was de eminence grise van de lokale PvdA, warm in het contact, fijn om mee te werken, een mens om niet te vergeten.