Provincie Noord-Holland

Raad van State houdt vergunning Corus in stand

28-5-2008

De Raad van State heeft vanmorgen uitspraak gedaan over de revisievergunning voor staalbedrijf Corus die de provincie Noord-Holland heeft verleend. De provincie is tevreden dat de Raad van State de hoofdvergunning in stand heeft gelaten.

De nieuwe vergunning was nodig omdat de Nederlandse milieuwetgeving is aangepast aan Europese richtlijnen en omdat Corus veranderingen in het productieproces wilde doorvoeren. Voor een aantal onderdelen van de vergunning heeft de Raad van State aangegeven dat de provincie de vergunning binnen 20 weken opnieuw moet bekijken en de daarbij behorende voorschriften herziet.

Het gaat met name om het herzien van de voorschriften over emissie van zware metalen (waaronder chroom), zwaveldioxide, dioxines, pakstoffen (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en geur. Daarnaast moeten extra onderzoeken worden uitgevoerd, zoals naar de mogelijkheden om doekfilters toe te passen bij de sinterfabriek. Tevens moet de provincie aangeven hoe en hoe vaak emissies gemeten dienen te worden in een nieuw meetprogramma voor Corus. De Raad van State heeft tot slot het toepassen van de bij Corus vrijgekomen afvalstoffen verboden totdat de vergunning op dat punt is aangepast.

Minder milieuruimte
De provincie heeft een zware opdracht van de Raad van State meegekregen, maar is tevreden met de uitspraak omdat de inzet van de huidige vergunning een vermindering van de milieuruimte voor Corus is geweest. De vorige vergunning uit 1995 bood Corus ruimte om tot negen miljoen ton staal te produceren in twee fabrieken. In de huidige vergunning is dat teruggebracht naar 8 miljoen ton staal in één fabriek. Dat betekent dus ook een vermindering van de toegestane emissies stof en geluid.

Gezondheidsonderzoek
Minister Cramer heeft de Tweede Kamer toegezegd dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD nagaan welke mogelijkheden er zijn om een gezondheidsonderzoek uit te voeren in de IJmond. Alle betrokken partijen zullen zich voor dit onderzoek inspannen. Ook de provincie pakt haar rol serieus op en onderzoekt of het uit gezondsheidsoverwegingen zinvol is andere stoffen te meten dan nu het geval is.

Nieuwsredactie