Gemeente Amsterdam



Kader Agressie en Geweld tegen ambtenaren

28 mei 2008
-
Iris Reshef

Amsterdam voert gemeentebreed een kader in om agressie tegen ambtenaren tegen te gaan. Daarnaast komt er een centraal registratiesysteem van incidenten. Ambtenaren met een publieke taak worden regelmatig geconfronteerd met vormen van agressie en geweld door burgers. De gemeente Amsterdam tolereert geen agressie en geweld tegen gemeenteambtenaren of bestuurders en alle vormen van geweld worden aangepakt.

Het kader Agressie en Geweld tegen ambtenaren verplicht dat alle gemeentelijke organisaties een protocol ontwikkelen. In dit protocol staat in elk geval een procedure rond het doen van aangifte, een overzicht van de belangrijkste risico's, een wijze van incidentregistratie, en aanlevering van deze cijfers bij het toekomstig centraal registratiesysteem. De gemeentelijke organisaties rapporteren jaarlijks over de uitvoering van het beleid over agressie en geweld tegen het eigen personeel.

Pilots
In 2006 heeft er bij de GGD Ambulancedienst, Stadstoezicht, Dienst Werk en Inkomen, stadsdeel Oud-Zuid en stadsdeel Westerpark een pilot plaatsgevonden. De maatregelen binnen deze pilot hadden hun uitwerking. In de vijf organisaties hebben de maatregelen geleid tot een sterkere afname van geweld en een vergrote aangiftebereidheid. In 2007 meldt 46% van de ambtenaren werkzaam bij de pilots geweld, terwijl bij de andere organisaties 30% geweld werd gemeld. Ook het aantal aangiften is hoger (28% bij de pilots tegenover 9% bij de andere organisaties). De ervaringen uit deze pilot zijn aanleiding voor het opstellen van het gemeentebrede kader.

Omvang in Amsterdam
Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid geweld tegen gemeenteambtenaren in Amsterdam fors is. Veel ambtenaren die regelmatig contact hebben met publiek, worden met verbaal geweld (42%), fysiek geweld (6%) of met bedreigingen (10%) geconfronteerd. Door dit geweld voelt 38% van de ambtenaren zich onveilig en wordt het functioneren van 29% van de ambtenaren beïnvloed.